• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalna dalmatinska pinca: Odvojte vreme za pripremu, vredeće

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravi praznični užitak

  • 0
pinca Foto: Shutterstock

Ništa bolje ne simbolizuje prazničnu trpezu od žute pince. Ovo je dalmatinski recept po kome su je spremale bake. Imajte na umu da se testo diže cele noći, pa pripremu počnite veče pre.

Sastojci za tradicionalnu dalmatinsku pincu:

  • 1 kg brašna
  • 250 ml mleka
  • 1,5 kocka svežeg kvasca
  • 200 g šećera
  • 250 g putera
  • 1 narandža
  • 1 limun
  • 13 jaja 
  • prstohvat soli
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • rum

Priprema tradicionalne dalmatinske pince:

Prvo malo zagrejte oko 200 mililitara mleka jer treba da bude mlako, pa u njemu razmutite kvasac, kašiku šećera i dve kašike brašna. Sve to treba malo da odstoji, dovoljno da kvasac nadođe.

Posle toga slede jaja - 12 žumanaca i šest belanaca dobro sjedinite, pa tome dodajte vanilin šećer, običan šećer i malo ruma, čisto za aromu, kao i narendanu limunovu i narandžinu koru, prethodno otopljeni maslac i prstohvat soli.

Onda u tu smesu sipajte kvasac i polako, malo po malo dodajte prosejano brašno i ostatak mleka. Smesu sjedinite dok ne bude glatka.

Onda testo ide na pobrašnjenu podlogu da ga dobro umesite. Onda ga malo nauljite i nauljite i vanglu u koju ga vraćate. Na toplom, tu u kuhinji, treba da odstoji cele noći prekriveno krpom.

Ujutru ćete ga ponovo umesiti i podeliti u četiri jufkice i oblikujte loptice od njih. Na pek-papir prebacite pogačice i ponovo ih prekrijte i ostavite da se dižu još nekoliko sati. Kada dože vreme da se peku premažite ih poslednjim umućenim jajem i izrežite nožem da se rascveta u obliku krsta.

Rernu zagrejte na 180 stepeni i kada se dovoljno zagrejte ubacite da se peče jedno 10 minuta, pa onda 30 minuta na smanjenoj temperaturi.

Kada su skoro pečene, pokrijte ih papirom za pečenje, a kada su sasvim gotove, izvadite ih i prekrijte krpom, pa ih jedite ohlađene.

Prijatno i srećan Uskrs!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Brzo, slasno, efikasno: Kolačići od banane i kokosa, osvojiće sve ljubitelje zdravog života

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti