Željka mesečno savija hiljade ukusnih sarmi i daje najbolje savete i trikove: "Kakva mašina, sve ručno radim"
Bez sarme nema slavskog ručka, a u Šapcu i okolini najukusnije, mrsne i posne, savija domaćica Željka Mitrašinović iz Majura. Za tri restorana u Beogradu, od kojih je jedan u Beogradu na vodi, svakog meseca pripremi oko 4000, a još najmanje toliko njenih ukusnih sarmi pojede se na slavama, svadbama, krštenjima i drugim svečanostima u šabačkom kraju.
- Ljudi ostanu u čudu od ovih cifara i obično me pitaju da li sarme savijam na mašinu jer su negde čuli da su je izumeli Kinezi. Kakva mašina, sve ručno radim - odmahuje Željka.
Za 40 minuta savije stotinu sarmi i svaka, od prve do poslednje, u milimitar je iste veličine, a precizno su savijene i kako uvek nasmejana duhovita domaćica kaže "čvrsto su savijene da možeš sa njima da se gađap i neće da se raspadnu".
- Volim kada lepo izgledaju složene u šerpi, a čvrsto se savijaju da se ne bi otvorile prilikom kuvanja. Kada se serviraju niko ne može da im odoli najviše zbog ukusa, ali su lepe i "na oko" - dodala je Željka.
Mrsne sarme se pripremaju od mešanog mesa, a posne od svih vrsta korenastog povrća. Savijaju se u liske slatkog kupsa, raštana ili listine, koje su prethodno obarene u sirćetu, a od jeseni do proleća u listove kiselog kupusa.
- Sarma je gurmansko jelo i treba da bude masna pa se dugo krčka u dosta ulja. Dodajem i malo slaninice i dimljenog mesa da lepše zamiriše - otkrila je Željka tajnu dobre sarme.
Iako kao od šale spremi nekoliko hiljada sarmi mesečno, Željki ništa nije teško, pa ni seckanje velikih količina luka, pošto u tome ima pomoć supruga Svete. Za 4000 sarmi njih dvoje ručno iseku 120 kilograma luka.
- Isplačemo se nad svojom sudbinom - priča kroz smeh i nastavlja kako je osim seckanja luka ovog leta bilo najteže kada je pripremala 5000 sarmi po najvećoj vrućini.
- Pored dva restorana koji redovno imaju moje sarme na meniju, javio se i vlasnik jednog marketa sa svojom porudžbinom. Naravno, prihvatim i tu porudžbinu i tako se zaokružilo na 5000 komada. Gori zemlja, a ja pored šporeta, ali sam ih na vreme isporučila - rekla je na kraju.
Željka svakodnevno ima posla u kuhinji jer pored sarme priprema i čorbe, pihtije, salate, jagnjeće sarme, a majstor je i za rolate, torte i kolače. Zato je brojni Šapčani zovu kada pripremaju krsnu slavu i na slavskoj trpezi poslužuju sve iz njene kuhinje.
Svoje gastronomsko umeće nedavno je pokazala u serijalu "Kuhinja moga kraja" u kojem je pobedila glasovima žena sa kojima se takmičila što je, kaže, priznanje jednako pohvalama kupaca koji su oduševljeni njenim gurmanskim specijalitetima.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kada srpska snajka servira: Sarma i pivo sa Balkana na trpezi NBA zvezde
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Tax International
Za pohvalu koliko je vredna!
Podelite komentar