Drugarica mi je dala recept za tufahije iz sveske njene bake: Rekla je da su najbolje i nije me slagala
Mnogi od nas su mnogo češće jeli tufahije kada su bili mali, jer je ovaj slatkiš nekada bio veoma popularan. Zapravo, on je toliko arhaičan, da ga mnogi mlađi danas nisu nikada ni probali, što je zaista velika šteta. Recept za njih nije mnogo komplikovan, ali ipak zahteva neko vreme u kuhinji.
A eto, slučajno sam imala priliku da probam tufahije drugarice koja je recept čitala iz sveske - svoje bake. Rekla mi je da su najbolje, i već kod prvog zalogaja me je lansirala pravo u detinjstvo na klupicu ispod procvetalog jorgovana u dvorištu ispred kuće moje bake, gde je imala običaj da nam posluži ovu poslasticu posle ručka.
Sastojci:
- 10 jabuka
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 150 g mlevenih oraha
- limunov sok
- 1 kašika mleka
- 1 kesica vanilinog šećera
- slatka pavlaka ili šlag, prema volji
Priprema:
Oljuštite sve jabuke i izvadite lagano i precizno kostice i središnji deo.
Prvo napravite sirup tako što ćete da sipate u veliku šerpu vodu, šećer i limunov sok.
Kada sirup proključa spustite u njega lagano jabuke i kuvajte ih oko 15 minuta. Vodite računa da budu kuvane ali i dovoljno čvrste da se ne raspadnu.
Izvadite jabuke iz sirupa i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Za to zagrejte mleko i sipajte u njega vanilin šećer i tako vrelo prelijte preko mlevenih oraha. Dobro izmešajte smesu i sa njom napunite udubljenje u jabukama.
Običaj je da se odozgo tufahije ukrase sa slatkom umućenom pavlakom ili šlagom, ali nije obavezno. Obavezno je da ih držite u frižideru da se lepo stegnu do posluživanja.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Spremili smo mladenčiće: Pratite naš recept i uživajte u najlepšem prazničnom kolaču
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mujo
Hvala na podsecanje na divnu poslasticu. Ipak da dodam da treba koristiti jabuke koje se ne raspadaju tokom kuvanja.
Podelite komentar