O kolaču Jelene Tomašević za Svetog Nikolu se i dalje priča: Ovo je recept koji uspeva i novim domaćicama
Drage domaćice, koje ove godine po prvi put pravite slavski kolač za Svetog Nikolu, dobrodošle u ovaj lepi i sveti običaj! Zajedno s vama želimo da u ovim trenucima radosti, slave i ljubavi, umesite kolač koji će biti simbol blagoslova za vašu kuću i sve koji u njoj žive. Slavski kolač je, kao i sama slava, divna tradicija koja nas podseća na važnost zajedništva, porodice i vere.
Sveti Nikola je jedna od najčešćih slava među Srbima, a za mnoge, kao i za Jelenu Tomašević, predstavlja priliku da se okupe najbliži i obeleže ovaj divan dan. Jelena je, po proverenom receptu koji je nasledila od svoje majke, prošle godine pokazala kako je pripremila slavski kolač, a ponosno ga je ukrasila pletenicama od testa, uz komentar: "Mojih ruku delo".
Prošlogodišnji slavski kolač Jelene Tomašević bio je pravi umetnički komad, a kao i svake godine, pevala je tradiciji i ljubavi prema običajima. Jelena je sa puno pažnje i posvećenosti, po receptu koji je nasledila od svoje majke, pripremila kolač za Svetog Nikolu. Njena umetnost nije se ogledala samo u ukusu, već i u izgledu kolača - ukrasila ga je prelepim pletenicama od testa koje su dale poseban vizuelni pečat. Na društvenim mrežama je podelila sliku kolača uz reči: "Mojih ruku delo", pokazujući ponos i ljubav koju je uložila u ovu sveticu.
Kolač je bio pravi simbol njenog truda, pažnje i poštovanja tradicije, a svakim zalogajem, slavski kolač je donosio blagoslov u njen dom. Ovaj kolač je postao ne samo obavezni deo slave, već i divan podsetnik na sve ono što znači čuvati porodične običaje i prenositi ih sa generacije na generaciju.
Evo kako možete i vi da pripremite ovaj ukusan i bogat kolač
Sastojci:
- 1 kg brašna T-400 glatko
- 450 ml vode + 30 ml
- 50 ml ulja
- 30 do 40 g kvascaž
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
Umesite glatko i mekano testo. Ostavite ga da naraste oko sat vremena, kako bi dobilo lep volumen. U međuvremenu, zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Testo oblikujte u željeni oblik i stavite da se peče. Nakon 10 minuta pečenja, smanjite temperaturu na 180, a potom i na 170 stepeni, i nastavite sa pečenjem još oko 35 minuta.
Obavezno, nakon prvih 10 minuta pečenja, pokrijte kolač sa pokvašenim papirom za pečenje, kako bi ostao sočan i lep.
Kada je kolač pečen, dok je još vruć, premažite ga sa malo ulja kako bi bio mekan i sjajan.
Neka vam ovaj slavski kolač donese sreću, zdravlje i blagoslov, a dani provedeni u slavlju sa vašim najbližima budu ispunjeni ljubavlju i harmonijom.
Srećna slava!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Danas je Sveti Nikola, najveća srpska slava, zove se i vodenom
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Danijel
Mogla ga je ispeći i prošlog meseca. 🤦🏻♂️
Podelite komentar