O kolaču Jelene Tomašević za Svetog Nikolu se i dalje priča: Ovo je recept koji uspeva i novim domaćicama

J. V.
J. V.  
  • 1

Drage domaćice, koje ove godine po prvi put pravite slavski kolač za Svetog Nikolu, dobrodošle u ovaj lepi i sveti običaj! Zajedno s vama želimo da u ovim trenucima radosti, slave i ljubavi, umesite kolač koji će biti simbol blagoslova za vašu kuću i sve koji u njoj žive. Slavski kolač je, kao i sama slava, divna tradicija koja nas podseća na važnost zajedništva, porodice i vere.

Sveti Nikola je jedna od najčešćih slava među Srbima, a za mnoge, kao i za Jelenu Tomašević, predstavlja priliku da se okupe najbliži i obeleže ovaj divan dan. Jelena je, po proverenom receptu koji je nasledila od svoje majke, prošle godine pokazala kako je pripremila slavski kolač, a ponosno ga je ukrasila pletenicama od testa, uz komentar: "Mojih ruku delo".

Prošlogodišnji slavski kolač Jelene Tomašević bio je pravi umetnički komad, a kao i svake godine, pevala je tradiciji i ljubavi prema običajima. Jelena je sa puno pažnje i posvećenosti, po receptu koji je nasledila od svoje majke, pripremila kolač za Svetog Nikolu. Njena umetnost nije se ogledala samo u ukusu, već i u izgledu kolača - ukrasila ga je prelepim pletenicama od testa koje su dale poseban vizuelni pečat. Na društvenim mrežama je podelila sliku kolača uz reči: "Mojih ruku delo", pokazujući ponos i ljubav koju je uložila u ovu sveticu.

Kolač je bio pravi simbol njenog truda, pažnje i poštovanja tradicije, a svakim zalogajem, slavski kolač je donosio blagoslov u njen dom. Ovaj kolač je postao ne samo obavezni deo slave, već i divan podsetnik na sve ono što znači čuvati porodične običaje i prenositi ih sa generacije na generaciju.

Evo kako možete i vi da pripremite ovaj ukusan i bogat kolač

Sastojci:

  • 1 kg brašna T-400 glatko
  • 450 ml vode + 30 ml
  • 50 ml ulja
  • 30 do 40 g kvascaž
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema:

Umesite glatko i mekano testo. Ostavite ga da naraste oko sat vremena, kako bi dobilo lep volumen. U međuvremenu, zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Testo oblikujte u željeni oblik i stavite da se peče. Nakon 10 minuta pečenja, smanjite temperaturu na 180, a potom i na 170 stepeni, i nastavite sa pečenjem još oko 35 minuta.

Obavezno, nakon prvih 10 minuta pečenja, pokrijte kolač sa pokvašenim papirom za pečenje, kako bi ostao sočan i lep.

Kada je kolač pečen, dok je još vruć, premažite ga sa malo ulja kako bi bio mekan i sjajan.

Neka vam ovaj slavski kolač donese sreću, zdravlje i blagoslov, a dani provedeni u slavlju sa vašim najbližima budu ispunjeni ljubavlju i harmonijom.

Srećna slava!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Danas je Sveti Nikola, najveća srpska slava, zove se i vodenom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Danijel

    16. decembar 2024. | 19:31

    Mogla ga je ispeći i prošlog meseca. 🤦🏻‍♂️

    Podelite komentar