Kako da savršeno ispečete ribu kod kuće za Badnje veče: Uz ove savete biće nikad ukusnija

J. V.
J. V.  
  • 0

Badnje veče je dan kada se okupljaju porodice i zajedno dočekuju praznična čarolija. Trpeza je bogata, a riba je nezaobilazan deo ove svečane večere. Međutim, mnoge domaćice se suočavaju s izazovom kako da pripreme savršeno prženu ribu - hrskavu spolja, sočnu iznutra, bez previše masnoće, a opet bez da se raspadne dok je prže. Iako se čini jednostavno, nekoliko sitnih grešaka može upropastiti vašu ribu i učiniti je presušenom, previše masnom ili loše pečenom.

Zato vam donosimo nekoliko ključnih saveta koji će vam pomoći da pripremite ribu dostojnu prazničnog stola za Badnje veče.

1. Proverite da li ima kosti

Nema ništa gore nego da neko od ukućana ili gostiju naiđe na neželjenu kost. Pre nego što počnete sa pripremom, obavezno proverite da li vaša riba sadrži kosti, jer sitne kosti mogu biti skriveni u komadu ribe, čak i ako vam kažu da ih nema. Tako ćete izbeći neprijatna iznenađenja i svi će uživati u jelu bez brige.

2. Dobro osušite ribu

Pre nego što stavite ribu u tiganj, obavezno je dobro osušite papirnim ubrusom. Suva riba neće prskati u tiganju i biće lakše za prženje, a koža će postati hrskava i zlatno-smeđa. Ovaj korak je ključan za dobijanje savršene teksture.

3. Zagrejte tiganj kako treba

Jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti je staviti ribu u nedovoljno zagrejani tiganj. Tada će riba početi da se dinsta, a ne da se prži. Uverite se da je tiganj dovoljno vruć pre nego što stavite ribu u njega, posebno ako ste je upravo izvadili iz frižidera.

4. Pržite sa kožom na dole

Kožica ribe postaje hrskava kada je pržena, a takođe štiti meso od preteranog zagrevanja. Profesionalni kuvari uvek prže ribu prvo sa strane gde je kožica, jer tako ostaje sočna i lepo pečena. Zato, neka vam koža bude na dnu!

5. Ne dirajte ribu dok se prži

Pustite ribu da se prži nekoliko minuta a da je ne pomerate. Ako počnete da je gurkate ili premestite špatulom pre nego što se stvori hrskava korica, komadići će ostati zalepljeni za tiganj. Strpljenje je ključno za savršen rezultat!

6. Pržite u pravom vremenskom periodu

Predugo prženje može rezultirati time da riba upije previše ulja ili postane presuva i bezukusna. Pržite ribu samo onoliko koliko je potrebno da postane zlatno-smeđa i hrskava spolja, a sočna iznutra. Idealno bi bilo pržiti je oko 3-4 minuta sa svake strane, u zavisnosti od debljine komada.

7. Ocedite je na papirnom ubrusu

Kada riba bude gotova, obavezno je ocedite na papirnom ubrusu kako bi se uklonila suvišna masnoća. Tako ćete dobiti hrskavu, ali ne previše masnu ribu koja je savršeno spremna za vašu trpezu.

Sada, kada znate sve ove savete, možete sa sigurnošću pripremiti ribu koja će biti prava zvezda vaše Badnje večeri. Uživajte u prazničnom okruženju, okupljeni sa porodicom, i neka vam riba bude savršena - baš kao i trenutak koji provodite zajedno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako Rusi čuvaju svoju tradiciju u Srbiji?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti