Srpska trpeza za Vaskrs ne može da prođe bez ova 3 recepta: Ali ne zaboravite pravo značenje okupljanja!

J. V.
J. V.  
  • 0

Vaskrs je praznik koji donosi svetlost u dom, mir u dušu i bogatstvo na trpezu. Posle dugog i ozbiljnog posta, dolazi trenutak kada se okupljamo oko stola - ne samo da bismo jeli, već da bismo slavili život, nadu i zajedništvo. Vaskršnji doručak i ručak nisu samo obroci, već svečanosti, male porodične svetkovine.

Vaskršnja trpeza je simbol izobilja ne zato što treba da bude raskošna, već jer je znak darivanja. Svako jaje, svaki kolač i svaki zalogaj nosi poruku: delimo radost sa onima koje volimo.

Zato neka bude bogata - ne samo hranom, već emocijama, pričama, osmesima. A evo i više od tri predloga kako da to izgleda - s merom, ukusom i tradicijom.

Doručak za Vaskrs - prvi mrsni zalogaj

Prvi mrsni obrok posle posta uvek je uzbudljiv. Na stolu nas čeka korpa sa šarenim jajima. Pritom, bez takmičenja u kucanju jajima nema pravog prazničnog duha!

Rolat od jaja i šunkeSastojci:

  • 5 kuvanih jaja
  • 200 g šunke
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • 3 kisela krastavca
  • listovi sira ili tortilja za motanje

Priprema:

Jaja i šunku sitno iseckati. Dodati pavlaku, senf i krastavce. Sve lepo sjediniti i naneti na list sira (ili tortilju). Pažljivo urolati, umotati u foliju i ostaviti u frižider da se stegne. Seći na kolutove i služiti kao predjelo.

Srpsko predjelo

Sastojci:

  • pršuta, kulen, domaća kobasica
  • beli sir i kačkavalj
  • čvarci
  • ruska salata
  • domaća proja

Ruska salata (brza verzija):

  • 300 g kuvane šargarepe
  • 300 g graška 
  • 3 kuvana krompira
  • 3 kisela krastavca
  • 200 g majoneza
  • 1 kašika pavlake
  • malo soli i bibera

Priprema:

Sve iseckati na sitne kocke. Pomešati i začiniti. Ostaviti da se ohladi.

Domaća proja:

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1 šolja belog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 čaša jogurta
  • 3 jaja
  • 100 ml ulja
  • 200 g sira
  • prstohvat soli

Priprema:

Umutiti jaja, dodati sve ostale sastojke. Sipati u pleh i peći 30 minuta na 200°C.

Ručak za Vaskrs - srce praznične trpeze

Vaskršnji ručak je srce praznika. Počinje domaćom supom – pilećom ili goveđom, a zatim na sto stiže pogača, često ukrašena u obliku krsta ili pletenica.

Glavno jelo je najčešće pečenje – najtradicionalnije jagnjeće, ali ne zaostaje ni praseće meso. Služi se uz krompir – bilo pečen, pire, musaka – kao i sezonske salate.

Jagnjetina sa mladim krompirom

Sastojci:

  • 1,5 kg jagnjećeg mesa (but ili plećka)
  • 1 kg mladog krompira
  • 4 čena belog luka
  • grančica ruzmarina
  • sok 1 limuna
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Priprema:

Meso natrljati solju, biberom, belim lukom i ruzmarinom. Preliti limunovim sokom i uljem. Ostaviti u frižideru 2-3 sata (ili preko noći). Krompir očistiti i staviti u pleh s mesom. Pokriti folijom. Peći u rerni na 180°C oko 2,5 sata. Pred kraj otkriti da porumeni.

Sarmice od zelja

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g pirinča
  • 20-ak listova zelja
  • so, biber, začin, aleva paprika

Priprema:

Propržiti luk, dodati meso i začine, pa pirinač. Uviti u listove zelja i poređati u šerpu. Naliti vodom, kuvati 1,5 sat. Po želji zapeći u rerni.

Mladi krompir iz rerne sa začinima

Sastojci:

  • 1 kg mladog krompira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 2 čena belog luka
  • so i biber

Priprema:

Krompir oprati i preseći na polovine. Sve sastojke sjediniti i izmešati. Peći na 200°C oko 40 minuta dok ne porumeni.

Sezonska salata

Sastojci:

  • 1 glavica zelene salate
  • 1 veza mladog luka
  • 1 veza rotkvica
  • maslinovo ulje, jabukovo sirće, so

Priprema:

Sve iseckati i začiniti. Jednostavno, zdravo i osvežavajuće!

Zasladite Vaskrs kao u detinjstvu

Vasina torta (klasična)

Kore:

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna

Fil:

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 100 g čokolade
  • 150 g mlevenih oraha
  • 250 g putera

Dekoracija:

  • šlag i po želji čokoladna glazura

Priprema:

Ispeći tri kore. Fil kuvati na pari (žumanca + šećer + čokolada), pa dodati orahe i umućen puter. Filovati kore i dekorisati šlagom.

Podsetnik!

Nije najvažnije šta ćete jesti, već kako ćete proslaviti. Neka praznik bude miran, radostan i okupan toplinom doma. Podelite poklone, osmehe i oproštaje. Praznik nije tanjir pun hrane, već srce puno ljubavi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tradicionalna tehnika šaranje jaja voskom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti