
Srpska trpeza za Vaskrs ne može da prođe bez ova 3 recepta: Ali ne zaboravite pravo značenje okupljanja!
Vaskrs je praznik koji donosi svetlost u dom, mir u dušu i bogatstvo na trpezu. Posle dugog i ozbiljnog posta, dolazi trenutak kada se okupljamo oko stola - ne samo da bismo jeli, već da bismo slavili život, nadu i zajedništvo. Vaskršnji doručak i ručak nisu samo obroci, već svečanosti, male porodične svetkovine.
Vaskršnja trpeza je simbol izobilja ne zato što treba da bude raskošna, već jer je znak darivanja. Svako jaje, svaki kolač i svaki zalogaj nosi poruku: delimo radost sa onima koje volimo.
Zato neka bude bogata - ne samo hranom, već emocijama, pričama, osmesima. A evo i više od tri predloga kako da to izgleda - s merom, ukusom i tradicijom.
Doručak za Vaskrs - prvi mrsni zalogaj
Prvi mrsni obrok posle posta uvek je uzbudljiv. Na stolu nas čeka korpa sa šarenim jajima. Pritom, bez takmičenja u kucanju jajima nema pravog prazničnog duha!
Rolat od jaja i šunkeSastojci:
- 5 kuvanih jaja
- 200 g šunke
- 3 kašike kisele pavlake
- 1 kašičica senfa
- 3 kisela krastavca
- listovi sira ili tortilja za motanje
Priprema:
Jaja i šunku sitno iseckati. Dodati pavlaku, senf i krastavce. Sve lepo sjediniti i naneti na list sira (ili tortilju). Pažljivo urolati, umotati u foliju i ostaviti u frižider da se stegne. Seći na kolutove i služiti kao predjelo.
Srpsko predjelo
Sastojci:
- pršuta, kulen, domaća kobasica
- beli sir i kačkavalj
- čvarci
- ruska salata
- domaća proja
Ruska salata (brza verzija):
- 300 g kuvane šargarepe
- 300 g graška
- 3 kuvana krompira
- 3 kisela krastavca
- 200 g majoneza
- 1 kašika pavlake
- malo soli i bibera
Priprema:
Sve iseckati na sitne kocke. Pomešati i začiniti. Ostaviti da se ohladi.
Domaća proja:
- 2 šolje kukuruznog brašna
- 1 šolja belog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 čaša jogurta
- 3 jaja
- 100 ml ulja
- 200 g sira
- prstohvat soli
Priprema:
Umutiti jaja, dodati sve ostale sastojke. Sipati u pleh i peći 30 minuta na 200°C.
Ručak za Vaskrs - srce praznične trpeze
Vaskršnji ručak je srce praznika. Počinje domaćom supom – pilećom ili goveđom, a zatim na sto stiže pogača, često ukrašena u obliku krsta ili pletenica.
Glavno jelo je najčešće pečenje – najtradicionalnije jagnjeće, ali ne zaostaje ni praseće meso. Služi se uz krompir – bilo pečen, pire, musaka – kao i sezonske salate.
Jagnjetina sa mladim krompirom
Sastojci:
- 1,5 kg jagnjećeg mesa (but ili plećka)
- 1 kg mladog krompira
- 4 čena belog luka
- grančica ruzmarina
- sok 1 limuna
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema:
Meso natrljati solju, biberom, belim lukom i ruzmarinom. Preliti limunovim sokom i uljem. Ostaviti u frižideru 2-3 sata (ili preko noći). Krompir očistiti i staviti u pleh s mesom. Pokriti folijom. Peći u rerni na 180°C oko 2,5 sata. Pred kraj otkriti da porumeni.
Sarmice od zelja
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 100 g pirinča
- 20-ak listova zelja
- so, biber, začin, aleva paprika
Priprema:
Propržiti luk, dodati meso i začine, pa pirinač. Uviti u listove zelja i poređati u šerpu. Naliti vodom, kuvati 1,5 sat. Po želji zapeći u rerni.
Mladi krompir iz rerne sa začinima
Sastojci:
- 1 kg mladog krompira
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica slatke paprike
- 2 čena belog luka
- so i biber
Priprema:
Krompir oprati i preseći na polovine. Sve sastojke sjediniti i izmešati. Peći na 200°C oko 40 minuta dok ne porumeni.
Sezonska salata
Sastojci:
- 1 glavica zelene salate
- 1 veza mladog luka
- 1 veza rotkvica
- maslinovo ulje, jabukovo sirće, so
Priprema:
Sve iseckati i začiniti. Jednostavno, zdravo i osvežavajuće!
Zasladite Vaskrs kao u detinjstvu
Vasina torta (klasična)
Kore:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
Fil:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 100 g čokolade
- 150 g mlevenih oraha
- 250 g putera
Dekoracija:
- šlag i po želji čokoladna glazura
Priprema:
Ispeći tri kore. Fil kuvati na pari (žumanca + šećer + čokolada), pa dodati orahe i umućen puter. Filovati kore i dekorisati šlagom.
Podsetnik!
Nije najvažnije šta ćete jesti, već kako ćete proslaviti. Neka praznik bude miran, radostan i okupan toplinom doma. Podelite poklone, osmehe i oproštaje. Praznik nije tanjir pun hrane, već srce puno ljubavi.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Tradicionalna tehnika šaranje jaja voskom
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.