Ova starinska torta puna oraha je idealna za Đurđevdan: Poslastica koju gosti neće zaboraviti

J. V.
J. V.  
  • 0

Na Đurđevdan slavimo sve ono što nas povezuje - veru, tradiciju, porodicu i ljubav. U tom veselju, kada priroda budi sve oko nas, ova torta dolazi kao prava slatka poslastica koja se savršeno uklapa u prazničnu atmosferu. Njena bogata kombinacija čokolade, oraha i kremastog fila, donosi miris tradicije i proleća. U vreme kada priroda oživljava, a svet postaje veselo šaren, ova torta je pravo osveženje za sva čula.

Sastojci:

Za kore:

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g mlevenih oraha

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g maslaca
  • 200 g crne čokolade
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g mlevenih lešnika

Za glazuru:

  • 150 g crne čokolade
  • 2 kašičice ulja

Priprema:

Priprema kora:

Umutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte mlevene orahe i prašak za pecivo, pa lagano sjedinite. Rasporedite smesu u pleh obložen papirom za pečenje (prečnika 24 cm) i pečete u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ponovite za drugu koru.

Priprema fila:

Umutite žumanca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu svetla i penasta. Istopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj i ostavite da se ohladi. Umutite maslac sa mlevenim orasima i lešnicima, pa dodajte istopljenu čokoladu.

Sjedinite fil sa umućenim žumancima i dobro promešajte.

Slaganje torte:

Na prvu koru nanesite fil i poklopite drugom korom. Za glazuru, otopite čokoladu sa malo ulja i prelijte je preko torte. Ostavite tortu da se ohladi i stegne u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći. Pospite orasima za dodatnu dekoraciju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milkšejk od kuvanog sladoleda: A mislili ste da je nemoguće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti