
Ova starinska torta puna oraha je idealna za Đurđevdan: Poslastica koju gosti neće zaboraviti
Na Đurđevdan slavimo sve ono što nas povezuje - veru, tradiciju, porodicu i ljubav. U tom veselju, kada priroda budi sve oko nas, ova torta dolazi kao prava slatka poslastica koja se savršeno uklapa u prazničnu atmosferu. Njena bogata kombinacija čokolade, oraha i kremastog fila, donosi miris tradicije i proleća. U vreme kada priroda oživljava, a svet postaje veselo šaren, ova torta je pravo osveženje za sva čula.
Sastojci:
Za kore:
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 g mlevenih oraha
Za fil:
- 6 žumanaca
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g maslaca
- 200 g crne čokolade
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g mlevenih lešnika
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 2 kašičice ulja
Priprema:
Priprema kora:
Umutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte mlevene orahe i prašak za pecivo, pa lagano sjedinite. Rasporedite smesu u pleh obložen papirom za pečenje (prečnika 24 cm) i pečete u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ponovite za drugu koru.
Priprema fila:
Umutite žumanca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu svetla i penasta. Istopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj i ostavite da se ohladi. Umutite maslac sa mlevenim orasima i lešnicima, pa dodajte istopljenu čokoladu.
Sjedinite fil sa umućenim žumancima i dobro promešajte.
Slaganje torte:
Na prvu koru nanesite fil i poklopite drugom korom. Za glazuru, otopite čokoladu sa malo ulja i prelijte je preko torte. Ostavite tortu da se ohladi i stegne u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći. Pospite orasima za dodatnu dekoraciju.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Milkšejk od kuvanog sladoleda: A mislili ste da je nemoguće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.