Najlepše praznične korpice: Bela čokolada i džem od šumskog voća u savršenom spoju

M. M.
M. M.  
  • 0

Ako volite deserte koji izgledaju efektnije nego što zapravo zahtevaju truda, ove korpice sa belom čokoladom i džemom od šumskog voća biće vaš novi favorit. Mekane, mirisne, punjene džemom i prelivenе lepljivom, sjajnom belom čokoladom, idealne su za slave, praznike, rođendane ili kada želite nešto „na brzinu“, a da izgleda kao da je stiglo iz poslastičarnice.

Količina je dovoljna za oko 34 komada, a postupak je jednostavan, pregledan i odličan čak i za početnike.

Sastojci:

Za smesu:

  • 100 ml vode
  • 100 g margarina ili maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 kašika arome vanile
  • 150 g bele čokolade (može i posna)
  • 200 g mlevenog keksa
  • 75 g mlevenih pečenih lešnika

Još:

  • kokos za valjanje
  • džem po želji (šumsko voće, malina, jagoda…)

Za glazuru:

  • 150 g bele čokolade
  • 1 kašika ulja

Priprema:

1. Napravite osnovnu smesu

U šerpicu sipajte vodu i dodajte:

  • iseckan margarin
  • šećer
  • aromu vanile
  • belu čokoladu izlomljenu na kocke

Zagrevajte na srednjoj temperaturi sve dok se sastojci potpuno ne otope i masa ne proključa.
Skinite sa vatre i odmah umešajte mleveni keks i mlevene lešnike.Dobro sjedinite, pa ostavite smesu da se prohladi na sobnoj temperaturi. Kada se blago stegne, stavite je u frižider na kratko – taman toliko da bude pogodna za oblikovanje, ali ne previše čvrsta.

2. Oblikovanje kuglica

Kašičicom uzimajte manje količine smese i formirajte kuglice (oko 19 g za manju, elegantnu veličinu).

Kuglice uvaljajte u kokos i poređajte na tacnu.

3. Oblikovanje korpica

Uz pomoć malog kalupa prečnika oko 4 cm (modla za pogačice, keks ili sl.) svaku kuglicu utisnite tako da poprimi oblik korpice.
U sredini napravite udubljenje prstom ili drškom varjače.

Ako želite veće, niže korpice – koristite kalup prečnika 5 cm.

Sve formirane korpice vratite u frižider da se dodatno učvrste.

Punjenje i završna dekoracija

1. Priprema džema

Džem zagrejte kratko u mikrotalasnoj da postane tečniji.
Sipajte ga u kesu za ukrašavanje (ili običnu kesicu kojoj odrežete vrh).
Vodite računa da otvor bude mali.

Napunjene korpice ispunite džemom do polovine.

2. Priprema glazure

Belu čokoladu otopite u mikrotalasnoj ili na pari.
Dodajte kašiku ulja i dobro izmešajte da masa bude glatka i sjajna.

Prespite čokoladu u drugu kesicu i lagano napunite korpice do vrha.

3. Dekoracija sa džemom

Na vrh svake korpice istisnite 2-3 kapljice džema.
Čačkalicom prošarajte površinu da dobijete mramorni efekat.

Radite brzo – i bela čokolada i džem se brzo stežu.

4. Ohladite i poslužite

Korpice stavite u frižider dok se potpuno ne stegnu.
Idealne su posle hlađenja, kada se glazura stvrdne, a unutrašnjost ostane mekana i mirisna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti