Čokolada, čaj i vino poboljšavaju pamćenje
Naučnici s britanskog Salk instituta otkrili su da izvesne namirnice poput čokolade, čaja, grožđa i borovnica sadrže epicatehin iz grupe flavanoidi koji poboljšava pamćenje kod miševa.
Istraživači, na čelu sa dr Henrijet van Prag, upoređivali su dve grupe glodara koji su hranjeni uobičajenom hranom i namirnicama bogatim epicatehinom. Miševima je dat zadatak da trče na točku dva sata svakog dana, a mesec dana kasnije su trenirani da nađu platformu sakrivenu u bazenu s vodom, objavljeno je u stručnom časopisu “Journal of Medicine”.
- Otkrili smo da je kod oglednih miševa poboljšan protok krvi u krvnim sudovima mozga, a sledeći korak je testiranje namirnica s epicatehinom na ljudima - kaže dr Van Prag.
Prema rečima dr Marka Matsona s britanskog Nacionalnog instituta za starost, značaj tog istraživanja je u tome što su naučnici uspeli da identifikuju jednu prirodnu hemikaliju koja deluje na poboljšanje pamćenja, čime je stručnjacima data nada da je možda moguće očuvati funkcije mozga kombinovanjem vežbanja i dodataka ishrani.
Brojna ranija istraživanja pokazuju da flavonoidi, koji su jedna od podgrupa polifenola, štite krvne sudove jer su antioksidansi.
(Tanjug)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bunt!
Vino poboljsava seksualne vestine...
Podelite komentar
Marko
Od vina se ne secam ni kako dođem doma... :)
Podelite komentar
Bili Piton
Ma sve je to idi mi dodji ! ovo ono,tamo vamo !!!
Podelite komentar