• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mediteranska kuhinja sprečava šlog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko je neko u vašoj bližoj ili daljoj familiji imao moždani udar, postoji šansa da ćete ga imati i vi. Da se ne biste šlogirali, možda ne bi bilo loše da u svoju ishranu uvrstite što više maslinovog ulja, ali i voća i povrća koje raste duž Mediterana

  • 0

Mediteranska hrana, koja obiluje maslinovim uljem i orašastim plodovima, u novoj studiji je povezana s manjim rizikom za moždani udar. Takođe, ključni elementi mediteranske ishrane su riba, voće, povrće i proizvodi od integralnih žitarica.

Američki naučnici Univerziteta Tafts su istraživanje sproveli uz učešće više od 7.000 ispitanika starijih od 55 godina kojima je, zbog genetskog nasleđa, pretio veći rizik za dijabetes i šlog. Mediteranski način ishrane je u ranijim istraživanjima već povezivan sa smanjenjem šansi za obolevanje od bolesti srca i raka.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/-Marcus- Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/-Marcus-

U novoj američkoj studiji je utvrđeno da mediteranski način ishrane može potpuno da poništi uticaj gena na povećanje rizika za dijabetes i moždani udar, piše stručni časopis "Diabetes Care". Reč je o genetskim mutacijama koje ima oko 30 odsto osoba evropskog porekla, a koje mogu povećati rizik za dijabetes i šlog za čak 50 odsto.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti