• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žvaćite lagano, pre ćete smršati!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sporijim žvakanjem hrane unećete manje kalorija po obroku, a samim tim ćete smanjiti šansu da se ugojite

  • 3

Istraživanje je pokazalo da će osoba koja je jela polako, sat vremena posle obroka manje osećati glad, nego da je taj obrok pojela brzo. Ljudi koji jedu polako, takođe piju više vode, što im pomaže da se osećaju sitima, a ovo je sve ključno za uspešnu dijetu.

Naučnici s Hrišćanskog univerziteta u Teksasu istraživali su vezu između brzine jedenja i unosa kalorija. Oni su, takođe, učesnike ispitivali o osećaju gladi i sitosti pre i posle brzo i sporo pojedenih obroka i koliko su vode popili.

Foto-ilustracija: Foter.com/luizfilipe Foto-ilustracija: Foter.com/luizfilipe

Kod sporih obroka, ljudima je sugerisano da zamisle da nemaju vremenskih ograničenja, da uzimaju manje zalogaje, pažljivo žvaću, prave pauze i odmaraju vilicu između svakog zalogaja. Kod brzih obroka im je rečeno da za zamisle da su u žurbi, da uzimaju velike zalogaje, brzo žvaću, ne pauziraju i ne odmaraju vilicu. Kada su jeli sporo, unosili su u proseku 88 kalorija manje nego kada bi jeli brzo.

- Usporavanje brzine jedenja vodi do značajnog smanjenja unošenja energije u grupi normalne telesne težine, ali ne i kod gojaznih osoba – objašnjava profesorka Mina Šah.

Foto-ilustracija: GreenWeddingShoes.com/Megan Hayes Photographer Foto-ilustracija: GreenWeddingShoes.com/Megan Hayes Photographer

Obe grupe potvrdile su da manje osećaju glad od onih koji su jeli brzo. U obe grupe nivo gladi je bila znatno niži 60 minuta posle početka obroka u poređenju s onima koji su jeli brzo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jovana

    25. januar 2014. | 23:14

    E u pm zato sam ja kao mecka

    Podelite komentar

  • Dusan

    26. januar 2014. | 21:34

    Jovana bolje da ljulja nego da zulja

    Podelite komentar

  • Dusan

    26. januar 2014. | 21:34

    Jel, ne skodi to nista:-)

    Podelite komentar