Slavsko žito sa medom i bademima: Slasno, ukusno, kombinacija tradicije i modernog

J. V.
J. V.  
  • 0

Slavsko žito je simbol tradicije i važan deo svake slavske trpeze, a uz nekoliko jednostavnih izmena, možete ga podići na viši nivo. Ako želite da impresionirate goste i u svom jelovniku unesete moderni twist, isprobajte ovu varijantu sa medom i bademima.

Umesto uobičajenog šećera, koristimo med koji donosi prirodnu, bogatu slatkoću, dok mleveni bademi obogaćuju jelo hrskavom teksturom koja se savršeno slaže sa ostalim sastojcima.

Sastojci:

  • 300 g pšenice belije
  • 250 g mlevenih oraha
  • 50 g mlevenih badema
  • prstohvat cimeta
  • 50 g meda
  • 70 g grožđica

Priprema:

Prvo očistite pšenicu i stavite je u šerpu, prelijevajući je vodom. Kuvajte na srednjoj vatri dok pšenica ne proključa, a zatim je procedite. Ovaj postupak ponovite još 3-4 puta kako bi se pšenica potpuno očistila i omekšala. Poslednji put je ostavite da se ohladi, a zatim je dobro procedite dok je još mlaka.

Ohlađeno slavsko žito izblendirajte do srednje krupnih komadića, pa u njega dodajte mlevene orahe, bademe, prstohvat cimeta, med i grožđice. Sve dobro promešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine.

Za završni dodir, možete ukrasiti jelo šećerom u prahu ili dodatnim mlevenim orasima, u zavisnosti od želje.

Ovaj recept donosi savršen balans između tradicije i modernog okusa, idealan za sve prilike kada želite da oduševite svoje goste.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 2 sata, 5 slavskih kolača u isto vreme, ovo može svaka domaćica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Slave