• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto ne bi trebalo da se fokusirate na termin porođaja: Trudnoća traži opuštenost i neopterećenost

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odbrojavanje dana do dolaska bebe na svet ume da bude pravi rolerkoster budućim mamama, ali to ne treba raditi

  • 0
porođaj termin beba Foto: Shutterstock

Kada žena otvori najlepše poglavlje od devet meseci u svom životu, očekuju je nizovi lepih trenutaka kao što je sama vest ili pol bebice, ali uzbuđenje i nestrpljivost sledi nakon dodele čuvenog termina porođaja.

Buduće mame se sigurno raduju upoznavanju svog deteta i odbrojavaju dane kao kada se neko sprema za dugoočekivani odmor. Međutim, nekada taj datum ne dođe kada je planiran i onda usledi ili "Već?!" ili "Kada će?"  I tako krene panika, nervoza i pitanja na koje muževi, razumljivo, nemaju odgovor.

Šta sa sobom nosi previše ozbiljno shvatanje ovog datuma.

Visoka očekivanja

Smanjiti vaša očekivanja može biti dobra stvar kako biste lakše prihvatili mogućnost promene datuma. Ovo ne predstavlja ništa loše ili strašno, ali sigurno može da vas razočara. Promena termina je vrlo česta i normalna stvar, polako, još nije naučila da treba poštovati dogovore. Opustite se jer vas čeka isto ono čemu se radujete 40 nedelja.

Beba je odlučila da vas iznenadi kada se ne nadate, nemojte joj kvariti to.  Dotakli smo se trajanja trudnoće, bitno je da na umu imate da već od 38. nedelje stojite u redu za doček mališana, ali svakoga dana je moguće desiti se. Na doktorima je da vam da okviran termin, po nekim standarnim proračunima, ali ne garantuje vam da će baš tog dana obavezno da se dogodi. Zato se nemojte žaliti na doktore, ne može niko protiv prirode, a ukoliko kasni bebica sa dolaskom na svet, računajte da ste joj napravili pravu banju u vašem stomaku te krade svaki mogući sekund da još malo uživa.

porođaj termin porođaja beba Foto: Shutterstock

Priroda vs intervencije

Kada se oduži trudnoća, tačnije, kada se ne "ispoštuje" termin porođaja, žene iz nervoze nekada pomisle da se nikada neće ni desiti prirodno, već da je potrebna nečija stručna intervencija. Ovo nije najlogičnija stvar. U većini žene koje pređu datum porođaja nemaju nikakve probleme niti probeme sa bebom koje bi to uzrokovali, već je jednostavno tako. Najbolje je prihvatiti da će tek doći, jer intervencija bez razloga je nepotrebna intervenicija.

Ne, neće beba ostati zauvek u stomaku ukoliko doktor ne prekine to, vaše telo je u tom stadiumu kada se ništa drugo ni neočekuje. Imajte malo strpljenja, svakako je prošlo dugih devet meseci, još koji dan vam neće biti problem, već uživajte u tom daru života. Panika je zabranjena osobama kojima je prošlo 24 sata od termina, znamo da žurite da postanete mama, ali samo polako!

Žene kao buduće majke zaslužuju svet, ali ako se oduži trudnoća, ne štedite na sebi već svakoga dana produžetaka počastite sebe nekom  sitnicom, piše "Parents.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Pustite dete da plače, to je važno za razvoj": Jelena za Ona.rs o važnosti roditeljskog autoriteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba