• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beba prvi put čuje majčin glas uz pomoć slušnog aparata: Dirljiv momenat na koji je čekala cela porodica

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majka je podelila poseban trenutak kada je njen sin reagovao na njen glas

  • 0

Napredak u slušnim aparatima i drugim uređajima doprineli su tome da čak i bebe sa oštećenjima sluha mogu da čuju glas  roditelja. Albi Kolinsu, koji ima tri meseca, skriningom je ustanovljeno da ima umeren gubitak sluha na oba uha. Njegovi roditelji Ejmi i Metju doneli su odluku da za bebu nabave specijalizovani slušni aparat kako bi mu se razvilo čulo sluha i govor.

Dirljivi snimak koji je mama postavila na svoj "TikTok" prikazuje kako je to izgledalo kada je mali Albi prvi put čuo njen glas.

Srceparajući video prikazuje Albija, koji ima isto stanje kao i njegov otac Metju, kako se smeška dok gleda u Ejmine oči.

- Zdravo lepoto! Zdravo divni dečko. Da li si ti lepa beba? Čuješ li mamu? Reci "mama" - bile su prve reči koje je Albi mogao da čuje.

Majka je podelila poseban trenutak kada je njen sin reagovao na njen glas, a i objasnila šta je tome prethodilo.

- Prvo je pao na testu skrininga sluha novorođenčadi u bolnici, pa je upućen na audiologiju radi dalje istrage. Lekari su mu savetovali da od malih nogu nosi slušne aparate kako ne bi bilo poteškoća sa govorom i jezikom tokom odrastanja. Njegov otac ima isti gubitak sluha koji je otkriven kada je bio u osnovnoj školi, tako da je to verovatno posledica genetike - rekla je mama i nastavila:

- Moj muž i ja smo bili presrećni što smo ga videli kako se smeje dok je upijao sve nove zvuke. Tako dirljiva reakcija koja nas je ostavila u čudu - prenosi "Daily Mail" majkine reči.

@amyjadecollinsx My baby boy getting his hearing aids fitted for the first time. He failed his newborn hearing screening and was diagnosed with mild-moderate hearing loss, just like his Daddy 🩵 Here he is listening to Mummy’s voice clearly for the first time 🥺 #hearingloss #hearingaids #hearingimpaired #babiesoftiktok #baby #babyhearingaids #babyhearingloss #fyp #foryoupage #mumofboys #loveofmylife ♬ original sound - Amy Collins

Gledaoci snimka su se osećali emotivno dok su gledali kako Albi po prvi put jasno sluša glas majke.

"Najslađe što sam video danas, sve najbolje. On je prelep", "Apsolutno lep mali čovek", "Neka vam je živ i zdrav", bili su neki od komentara ispod snimka.

Gubitak sluha kod beba

Prema NHS-u, može biti otežano uočavanje gubitka sluha kod beba. Takođe može uticati na razvoj njegovog govora i napredak u školi.

Jedna do dve bebe na svakih 1000 rađaju se sa trajnim gubitkom sluha na jedno ili oba uha.

Bebama se može ponuditi test sluha pre nego što budu otpuštene iz porodilišta. Test treba da se uradi u prvih četiri do pet nedelja, ali se može uraditi i do tri meseca starosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nikolina ima četvoro dece, a dvoje imaju SMA

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba