• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna fizička aktivnost trudnicama može olakšati porođaj

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trening pomaže u razvoju bebe

  • 0
vežbanje u trudnoći Foto: Shutterstock

Trening snage tokom trudnoće može povećati šanse za lakši porođaj, ali jedan lekar je upozorio na 'uobičajene' greške u vežbanju koje se moraju izbegavati.

Dizanje tegova može ojačati mišiće u celom telu i može se upariti sa drugim vrstama umerenih vežbi tokom trudnoće, uključujući plivanje i hodanje.

Vežbanje u trudnoći ne samo da povećava kardiovaskularnu kondiciju majke, već pomaže i na metaboličkom frontu - smanjuje rizik od stvari kao što su gestacijski dijabetes (GDM) i hipertenzija, što su sve dobre vesti za potencijalno lakši porođaj sa manje komplikacija.

Ovaj savet je potkrepljen studijom iz 2011. koja navodi da osobe koje vežbaju tokom trudnoće mogu smanjiti svoje šanse za razvoj GDM-a za 59 posto i preeklampsije za do 54 posto. Štaviše, istraživanje je pokazalo da može pomoći u razvoju bebe, smanjiti šanse za carski rez i prevremeni porođaj i podstaći kraće aktivne porođaje.

Ali, kako materica i beba rastu u veličini tokom trudnoće, postoji veći rizik od traumatskih povreda. Zato treba biti oprezan sa aktivnostima koje mogu direktno uticati na stomak, prenosi "Mirror".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Željka je majka hrabrost: Rizikovala život da bi postala majka! Danima bila trudna na kiseoniku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba