• 0

Vreme čitanja: oko 9 min.

Mirjana je sa 46 godina rodila Luciju i Petru posle 9 godina borbe i 3 spontana pobačaja : "Desilo se čudo"

Vreme čitanja: oko 9 min.

Jedan pregled od pre četiri godine kod doktorke Valentine, na koju je bila upućena zbog stavljanja hormonske spirale u terapijske svrhe, kako Mirjana smatra, verovatno je najzaslužniji za činjenicu da je ona sada mama dve devojčice. Ginekolog je Mirjani rekla da to što je tada doživela spontani pobačaj i to što ima 42 godine, nije važno - da će njoj bebe uskoro "plivati u stomaku". Mirjana kaže da je upravo doktorka Valentina "krivac" za neodustajanje od pomisli da ikada može da se ostvari u ulozi majke

  • 0

Broj žena koje rađaju kasnije u životu drastično se povećao poslednjih godina. U Srbiji se godišnje porodi oko 2.500 žena koje su u životnoj dobi od 40 do 45 godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Iako postaje teže zatrudneti nakon 35. godine - i definitivno nakon 40-e kada se to dogodi, postoje prednosti.

Da bismo uzeli u obzir celokupnu pripremu za trudnoću posle 40. kao i rizike i savete, razgovarali smo sa doktorkom Slavicom Vasiljević.

Ona nas je uvela u priču govoreći da je trudnoća posle 40. opcija o kojoj razmišljaju mnogi parovi, a da su mišljenja podeljena, te da se postavljaju brojna pitanja u vezi sa mogućnošću i verovatnoćom prirodnog začeća, rizikom toka trudnoće i porođaja.

- U mojoj ginekološkoj praksi svaku ženu posmatram kao mali univerzum sa svojim zakonitostima, specifičnostima i beskrajnim potencijalom za fizičko i emotivno isceljenje. Nije svaka trudnoća posle četrdesete "ista", kao ni svaka trudnica. Ono što je važno je dati prave informacije, ohrabriti parove na rađanje uvek i učiniti ono što je do nas da ishod bude najbolji mogući - rekla je dr Vasiljević za Ona.rs.

Baš taj razgovor sa doktorkom iz kog smo mnogo saznali o trudnoći posle 40. bio je povod da razgovaramo i sa nekim ko se ostvario u ulozi majke u petoj deceniji, te da iz jedne lične priče saznamo kako to sve izgleda.

Mirjana Mikin je imala 46 godina kada je na svet donela jednojajčane bliznakinje, posle tri spontana pobačaja, nakon devet godina borbe.

Bliznakinje Petra i Lucija Foto:

Spontani pobačaji, odustajanje od roditeljstva i nova nada

Jedan pregled od pre četiri godine kod doktorke Valentine, na koju je bila upućena zbog stavljanja hormonske spirale u terapijske svrhe, kako Mirjana smatra, verovatno je najzaslužniji za činjenicu da je ona sada mama dve devojčice. Ginekolog je Mirjani rekla da to što je tada doživela spontani pobačaj i to što ima 42 godine, nije važno - da će njoj bebe uskoro "plivati u stomaku". Mirjana kaže da je upravo doktorka Valentina "krivac" za neodustajanje od pomisli da ikada može da se ostvari u ulozi majke, iako je po mišljenju tri lekara koja je prethodno posetila, ta hormonska spirala bila neophodna.

U to vreme Mirjana je radila u banci, a sa svog radnog mesta, igrom slučaja, imala je direktan pogled na kliniku u kojoj su radili eksperti za VTO. Svakoga dana je razmišljala o tome da ode na pregled i raspita se o daljoj proceduri. Taman kada je bila rešena da ideja i promišljanje o majčinstvu ne ostanu samo to, svoj život je morala da stavi na pauzu. Tada joj se razbolela majka i ona je narednih godinu i po dana posvetila samo njoj.

Taj period nije bio nimalo lak, a stres je ostavio svoje posledice. Kada je avgusta prošle godine pomislila da simptom izostanka menstruacije ukazuju na perimenopauzu, rešila je da poseti kliniku i ode na pregled da se uveri da li je to zaista slučaj.

- I otišla sam baš u tu kliniku, naišla na divnu Milicu Ilić. Ja sam mislila da sam ušla u menopauzu od stresa, jer sam imala ozbiljno stresan period. Ona je rekla da ja nisam u menopauzi, već da je tu bio neki plod. Ja sam pitala da li mogu da ostanem u drugom stanju, a ona mi je odgovorila sa "zašto ne biste"? Ponovo sam imala spontani pobačaj, a da nisam ni znala da sam trudna. Na nogama, što se kaže, misleći da sam ušla u perimenopauzu, što je realno u mojom godinama. Mislim, to je sasvim okej da uđete u perimenopauzu, plus ako imate ozbiljne stresove. Moram da dodam, ja imam već Hašimoto, dugo već pijem terapiju, to je isto jedna velika kočnica za dobijanje dece i za trudnoću - prepričava nam Mirjana kako je izgledao pregled koji joj je vratio nadu.

Nadalje se posvetila praćenju svog reproduktivnog zdravlja, a prilikom posete pomenutoj klinici, urednim dolaskom na zakazani pregled, naletela je na doslovno zatvorena vrata. Klinika se zatvorila, doktorka je bila premeštena na drugo radno mesto, a Mirjana je pomislila da je ovo još jedan znak da se trudnoća "prosto ne da" i da se "nebo nešto buni".

No, već sledećeg meseca Mirjana doživljava slične simptome i odlazi na ginekološki pregled samo kako bi sebi potvrdila da je ovoga puta definitivno ušla u menopauzu, ne razmišljajući da bi simptom tačkastog krvarenja zapravo mogao da bude simptom rane trudnoće.

Tada je nosila svoje dve devojčice, što je uočeno na ultrazvuku, ali u toj najranijoj fazi, sve je i dalje bilo nesigurno. Doktorka je posavetovala Mirjanu da narednih sedam dana posveti strogom mirovanju.

- Tih sedam dana su bili kao godina. Morala sam da uzmem bolovanje. Doktorka mi je rekla da gledam komedije i da spavam. Već sledeće nedelje su se na ultrazvuku pojavile dve bebe, a ja sam bila šokirana.

"Ja sam čudo od žene"

- Srećom, imam najbolju drugaricu, koja je potpuno prirodni "life coach", koja mi je rekla: "Spusti se na nulu i budi neutralna". Znači, niti se radujem, niti očajavam, prošlo iskustvo mi je rekla da izbrišem, i rekla mi je samo da vizualizujem šta će mi dobro reći. Ja sam tako krenula. Mislim, slušate pametnije od sebe. Nisam se uopšte radovala, to moram da priznam, zbog godina i svega, ali nisam ni očajavala. Rekla sam šta bude, biće, ali neki moj osećaj je bio da ću ja biti čudo. To ja i sad sebi pričam, "ma ja sam čudo od žene", jer reči su mnogo moćne. I tako je to krenulo - prepričava nam.

Trudnoća je bila rizična, što je iziskivalo da Mirjana bude upućena u Narodni front, kod doktorke Jelene Brakus. Iskustvo sa njom opisuje kao motivišuće, a iz brojnih razgovora Mirjana je zaključila da zaista mora da se fokusira isključivo na mirovanje i pozitivno razmišljanje. Upravo to je obeležilo celu njenu trudnoću, da bi dalje postalo način na koji se suočava sa svim životnim izazovina.

To što je znala da će morati ranije da se porodi carskim rezom, da će ležati svakog meseca pet dana u Narodnom frontu i da će morati da bude potpuno disciplinovana što se tiče aktivnosti i ishrane je nije nimalo uplašilo.

- Prihvatila sam vojnički sve - jelovnik, ponašanje, kada šetam, kada spavam. Svakog meseca sam ležila po pet dana na ispitivanju. Moram priznati da nisam imala nijedan problem u trudnoći. Što je vrlo neobično. To mi je na kraju doktorka i rekla. Starije, da kažem, prvorotke ili drugorotke, nebitno je, su se sve pokazale odlično. Retko koja je imala neki problem, sem možda povišenog šećera. Ali sve su bile disciplinovane - priča nam Mirjana o svojim cimerkama iz porodilišta, kojih ima preko 20, iz cele Srbije.

"Svima njima treba dati orden", zaključila je Mirjana, govoreći nam da su sve one imale tragična iskustva, ali da su istrajale u želji za potomstvom.

Lucija i Petra

Lucija i Petra su rođene 30. maja ove godine, u 36. nedelji, carskim rezom. Petra je imala kilogram i 800 grama, a Lucija je bila nešto teža - 2150g.

Bliznakinje Petra i Lucija Foto:

- U inkubatoru su bile, pustili su me da ih vidim. Stavite rukavice, masku i onda imate pravo da dirate dete i da dete oseti vašu blizinu. Ja sam im pričala, koliko sam mogla pričala, malo sam teže podnela operaciju, ali pričala sam ovoj manjoj, koja je bila, da kažem, nedanošče. Ali doktorka je prišla i je rekla: "Nemojte Vi za nju da se sekirate, ona je žilava".

Mirjana je sedam dana zbog oporavka od operacije ležala na odeljenju, a posle trećeg dana mogla je da podoji svoje bebe i sa njima ostvari najdragoceniju vezu - koža na kožu. A da bi mala Petra porasla to je kod kuće radio i tata, pa je beba sada sustigla svoju sestru i nastavljaju da se razvijaju i rastu u istom ritmu.

I evo, tri meseca nakon porođaja, dan pre našeg razgovora, Mirjana se uverila koliko su Petra i Lucija povezane i svojim očima videla sve ono što je slušala o blizancima. Jedna je primila vakcinu, druga je u tom trenutku zaplakala.

Ne razmišlja o budućnosti, već dan za danom

Mirjana je od okoline dobijala samo podršku, a imala je tu sreću da niko nije davao neželjene savete. Sestra, koja ima odraslog sina, jedva je dočekala da bude tetka, a našoj sagovornici je govorila samo pozitivne stvari: "Ne razmišljaš šta će biti šestog meseca, razmišljaš za danas, kraj priče".

Međutim, Mirjana je, kao što to obično biva, izgubila kontakt sa mnogim ljudima koji su obećavali da će "biti tu", ali ipak, kada su bebe došle na svet, na dato obećanje su izgleda zaboravili. Od mnogih se i sama distancirala, znajući da joj je neophodna podrška samo njoj bitnih ljudi. Kako je ostala bez mame i pre trudnoće, za one tradicionalne savete se oslanja na svoju baku, koja je dočekala da dobije praunuke.

- Ona je napunila 7. juna 92 godine. Ona je meni rekla: "Nisam htela da umrem dok ti ne dobiješ dete". Rekla je da je znala da ću ja dobiti dete. Rekla, izguraćeš ti to samo tako, miko, tako me zove. I rekla je - "hoću da ih vidim". Samo je htela da se rode sedmog juna kad i ona. Ona navijala da se rode na njen dan. Međutim, ranije su morale.

Okružena sličnim iskustvima

- Moja doktorka u 49. dobila, to je vrlo bitna informacija. Ja imam komšinicu koja u 50. godini dobila decu, ona je psihijatar, ima dečaka i devojčicu. I ja je pitam kako ste se snalazili, još joj je suprug u Grčkoj, ona sama diže decu. Mislim, takav je dogovor, on dolazi, ali ne toliko često. Ja šetam i nailazim na takve ljude. Kako to ja da objasnim? Sretala sam ljude kojima je sasvim normalno da se ti ostvariš kod majka kad ti dođe vreme - priča Mirjana o tome kako tajming za majčinstvo ne postoji i dodaje:

- Nije svakom isti tajming. Neko nije imao sreće da se rodi u nekoj relativno funkcionalnoj porodici pa da ima zdrav pristup životu. Neko nije imao sreće sa ovim, neko prosto nije imao novca da funkcioniše. Za sve je potrebno imati novca. Da se razumemo, pregledi nisu jeftini, ništa nije jeftino - kaže nam Mirjana.

Savet za parove koji se bore za potomstvo

Kako Mirjana Mikin kaže, potreban je samo fokus na ono što smo imali kod dece, smeh, radost, bezbrižnost - to je bila njena mantra i ono što joj je pomoglo da se fokusira na svoj cilj - da iznese trudnoću.

- Žene bih savetovala da budu disciplinovane, da se smire, da ne gledaju mnogo internet, da sklone malo mobilne telefone. Skloni telefon, čitaj knjigu i uživaj, taj period treba da se uživa. Znači da se radi sve ono što ne stižeš da radiš u normalnom životu. Mislim da je dovoljno samo da se ljudi opuste, nek' odu negde na planinu dan, dva, nek' odu negde se izmeste iz, rutine, svakodnevnice. Da ih zaborave mame, tate, šta im je ko rekao, ali jednostavno da im trudnoća ne bude cilj.

Kao prelomni trenutak za tu spoznaju opisuje jedno iskustvo iz čekaonice kod lekara.

- Sedela sam tad kad sam bila kod doktorke Ilić, tu je bilo pet parova koji čekaju, valjda, folikulometru, vidim da su svi spremni za VTO i taj utisak gde muškarci igraju igrice i frkću, a žene se vrte u krog. E, to već nekako - otišli smo, znate, idemo da radimo posao. Ne ide to tako. Ima načina, samo želja i volja, bez stresa, bez moranja, ne morate ništa. Samo želite tu decu, zamislite onaj miris bebe, dovoljno, dovoljno je - zaključuje naša sagovornica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Željka je majka hrabrost: Rizikovala život da bi postala majka! Danima bila trudna na kiseoniku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba