• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaskršnja čuda: Vodič kroz Svetu zemlju Dušan Mihalek o dve malo poznate legende iz Jerusalima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Priča o templarskim mukama sa blagodetnim ognjem i svetom miru pomešanom sa suzama Svetog Save

  • 1
Dušan Mihalek Foto-kolaž: Telegraf.rs, Wikimedia, Wikimedia Commons/israeltourism

Jerusalim je sveti grad za sve monoteističke religije. Grad svetosti, ali i grad legendi. Jerusalimske legende su jako lepe, a Dušan Mihalek , čuveni vodič po svetog zemlji, često voli da ih priča.

Jedna od njih je, prigodno današnjem prazniku Vaskrsu, i  legenda o blagodetnom ognju.

- Blagodetni oganj koji na Veliku subotu u dva sata popodne silazi i širi se iz Hrama Vaskrsenja Hristovog, takođe poznatog i kao hram Groba Gospodnjeg ili crkva Vaskrsenja Hristovog (crkva Svetog Groba); spušta se isključivo pravoslavnom patrijarhu - započinje svoju priču za Ona.rs Mihalek o poznatoj misteriji koja se svake godine odigra na brdu Golgota, unutar zidina Starog grada Jerusalima u Svetoj zemlji, koji se smatra centrom hrišćanskog sveta.

Jerusalim, Izrael, Sveti oganj, pravoslavlje Foto: Tanjug/AP

No, legenda kaže da, kada su krstaši, koji su već bili katolici 1099. godine osvojili Jerusalim, došli sa svojim biskupom na Isusov grob, i kada su ušli unutra sa svećom - ništa se nije dogodilo.

- Biskupu se jednostavno nije upalila sveća na Veliku subotu. Templari su se usplahirili i otišli na mesto gde se danas nalazi Zlatna kupola i gde su oni napravili svoj "hram" (eng. "templ", po čemu i nose ime Templari), gde je ušao ponovo sa svećom - ali se opet ništa nije dogodilo. Uznemireni, ipak su se odlučili da pozovu pravoslavnog patrijarha, koji je došao - i upalila mu se sveća - pripoveda Mihalek.

To je jedna od legendi koja, eto, od tada, već hiljadu godina postoji u Jerusalimu da se Blagodetni oganj nikome drugom do pravoslavnom patrijarhu.

- Više puta sam bio i gledao taj čin. I to je zaista veliko uzbuđenje. Nisam čovek sklon misterijama, međutim, to je zaista fantastično kako se vatra pojavljuje i iz te ogromne crkve Isusovog groba odlazi u grad... Kako taj plamen prolazi kroz ulice grada i kako se ljudima na ulicama pale sveće bez šibica i ičega. To je jako lepo i jedna od glavnih atrakcija uskršnjih praznika u Jerusalimu - objašnjava vodič.

Sveti Sava Foto: Wikimedia

A upravo u vezi sa Isusovim grobom i njegovim stradanjem jeste druga legenda koju Mihalek voli da spomene – kada je naš Rastko Nemanjić, odnosno Sveti Sava dolazio na hodočašće na mesto Hristovog raspeća.

- Da bi posetili Isusov grob, ne možete a da ne prođete pored ploče miropomazanja, gde su Hrista miropamozali. Tu i dan-danas, 2000 godina kasnije ljudi dolaze da vide jedno od čuda, jer se iz tog kamena i dalje toči miro, sveta tečnost sa kojom su Isusa pomazali. I uvek kad ulazim i izlazim odatle, kao i sav narod, uvek stavim svoje ruke na tu ploču - opisuje Mihalek.

Međutim, kako legenda kaže, kada je Sveti Sava došao, kako piše u njegovim biografijama Domentijana i Teodosija Hilandarca, Rastko Nemanjić je "bio sklon suzama".

- Njegovi biografi su ubeležili da je on veoma mnogo plakao, a da su njegove suze  obilno padale na tu ploču miropomazanja. A ja, otkada sam to pročitao pa do današnjeg dana kad god dođem na ploču miropomazanja i protrljam svoje ruke po njoj, pored toga što uvek osetim to Isusovo pomazanje, uvek pomislim i na našeg Svetog Savu i na utisak da se i deo tih njegovih suza nalazi u tom svetom miru - završava čuveni vodič po Svetoj zemlji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hodočašće po Svetoj zemlji sa Dušanom Mihalekom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Vaskrs

Komentari