• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da bi uskršnje jaje bilo idealno, žumance mora da bude u centru. Evo kako to da postignete!

Vreme čitanja: oko 1 min.

O Uskrsu se obično priča o tome kako najlepše našarati i ukrasiti jaja. Ipak, ta jaja u nedelju treba i pojesti. Zato, evo trika kako da vam ona ispadnu ne samo lepa, već i veoma ukusna

  • 1

Kuvano jaje savršenog oblika je ono čije je žumance tačno u centru, bez udubljenja i bez zelenog prstena oko žumanca. Ne bi trebalo da bude ni rovito, ni prekuvano. Ovakvo jaje je moguće napraviti i za Uskrs ukoliko sledite ove savete.

Kada kuvamo jaje, dolazi do koagulacija proteina koja se u belancu dešava na 62,2 do 65 stepeni Celzijusa, dok proteini žumanca koagulišu na 65 do 70 stepeni Celzijusa.

Ukoliko se jaje kuva na temperaturi koagulacije protena ono je rastresito i nije žilavo, tako da se to smatra idealnom temperaturom za kuvanje. Dakle, prvo ga ubacite u ključalu vodu, a potom smanjite vatru.

Da bi žumance ostalo u centru, a da ne nastane udubljenje na donjem širem kraju jaja, potrebno je, pre kuvanja, napraviti rupicu na tom mestu i to pomoću igle, objašnjava stručno molekukarni gastronom Jelena Smiljković Nikolić na svom blogu LisaZoid.

Foto-ilustracija: Foter/terren in Virginia Foto-ilustracija: Foter/terren in Virginia

Na taj način jaje će se kružno kretati tokom kuvanja i na kraju će njegov sadržaj biti idealno raspoređen.

S obzirom na to da će se ova jaja jesti nekoliko dana, nikako nije dobro da budu rovita, jer se ona lakše kvare. Ipak, nije dobro ni da su prekuvana.

Kako tvrde stručnjaci, idealno vreme za kuvanje jaja je od šest do osam minuta. Ali, ako baš želite tvrdo kuvana jaja, znate i sami da se neretko desi da se stvori zeleni prsten oko žumanceta (nekada zahvata i veću površinu), koji se pojavljaje kod jaja koja su prekuvana.

Foto: charlotteomnes.com Foto: charlotteomnes.com

Ovo je rezultat hemijske reakcije gvožđa iz žumanca i sumpora iz belanca. U toj reakciji nastaje gvožđe-sulfid i vodonik-sulfid (zbog koga se pojavljuje i neprijatan miris na jaja).

Zeleni prsten može nastati i ako voda u kojoj se kuva jaje ima povišen nivo gvožđa. Stavljanjem jaja u hladnu vodu odmah nakon kuvanja može se sprečiti stvaranje zelenog prstena.

(Telegraf.rs / LisaZoid)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Barbi

    10. april 2015. | 18:55

    Ja kuvam 15 min. Sva razmenjena jaja menjam dalje i tudja ne jedemo. Gulili smo ranije ta jaja i nakon grozote koja me je sacekala sa nekim jajima koja skoro pa uopste nisu bila kuvana vise niti gulim niti jedemo jaje koje nije proslo kroz moje ruke

    Podelite komentar