DO SADA SU TVRDILI DA GOJI, A SADA JE OTKRIVENO I DA LEČI: Da li ste znali da čokolada sprečava moždani udar?
Kakao, koji je osnovni sastojak čokolade sadrži niz antioksidanata i minerala koji štite nervni sistem, sprečavaju mogućnost moždanog udara i snižavaju krvni pritisak.
Inače, zbog gorčine kakaa mnoge fabrike čokolade da bi zasladile svoje proizvode koriste masti i šećer.
Jedna kompanija iz Bostona otkrila je novu supstancu koja ublažuje gorčinu kakaa, a koju uzimaju iz određenih biljki iz bolivijskih i peruanskih Anda. Korištenje samo jednog mikrograma ove biljne supstance dovoljno je da ublaži gorčinu kakaa, pa se za proizvodnju čokolade sada koristi samo 35 odsto masti i šećera.
Obraćajući se na Generalnom forumu čokolade u Londonu "Gregory Aharonian", predsednik i glavni stručnjak u čokoladnoj kompaniji "Kuka Xoco", rekao je da ovaj novi biljni dodatak eliminiše potrebu za šećerom, zaslađivačima i mastima, što otkriva i neke medicinske prednosti.
- Ako uklonimo nezdrave sastojke, onda bi ova čokolada mogla postati lekovita - rekao je on.
Takođe, on je istakao i da je dugoročni cilj te kompanije da razvije čokoladu koja će imati samo 10 odsto šećera i masti, i naglasio da je šećer "novi nikotin", a da su zaslađivači štetni zbog gojenja i ozbiljnih zdravstvenih problema koje mogu prouzrokovati.
Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!
(Telegraf.rs / Izvor: ATV)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
A i M /SRBIN
Sta god da otkriju nemogu bez cokolade....
Podelite komentar
neno
Sad znam od cega necu sigurno...
Podelite komentar