Devojčica je skoro potpuno slepa, a sada je prvi put videla svoju porodicu: Snimak koji je raznežio svet

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Retka dijagnoza gubitka vida je više neće sprečiti da vidi svoje najbliže

Jednogodišnja Kejdan Zimba ima ahromatopsiju, retko stanje koje remeti vid i dovodi do skoro potpunog slepila, a nedavno je bio možda i najsrećniji dan za njui njegovu porodicu.

Njene oči prirodno ne mogu da razlikuju boje i nijanse.

Ali sada, zahvaljujući specijalnim, crvenim i zatamnjenim naočarima, koje pomažu u rešavanju ovakvog problema, Kejdan može da vidi mnogo bistrije i detaljnije. To joj je pružilo priliku i da po prvi put jasno vidi svoju porodicu.

Mama, Mišel Zimba (31)  rekla je da je ovo bio zaista uzbudljiv trenutak za sve njih. Svi su prisustvovali ovome i može se videti ushićenje na licima, kako malu Kejdan, tako i njene porodice na okupu.

- Čini mi se kao da trenutno proživljava "normalno" detinjstvo i to nas čini srećnim svaki dan - kaže ponosna mama.

Kada je Kejdan imala samo tri meseca, mama i tata su primetili da nešto nije u redu sa njenim vidom, zbog nedostatka reakcije na predmete ili ljude, udaljene samo nekoliko centimetara.

Kada je dete počelo da ide u vrtić, Mišel je smatrala da to može biti veoma teško po sve njih, jer njena ćerkica ne može u potpunosti doživeti svoju okolinu.

Na osnovu svih testiranja, devojčici je dijagnostikovan nistagmus, stanje koje uzrokuje ponavljajuće i nevoljne pokrete u očima što može uzrokovati zamagljen vid. To se primećuje lako, jer se oči "tresu".

Kejdan je slepa za boje, što znači da može da vidi samo bele i sive nijanse, a oči su joj veoma osetljive na svetlost, što je sve dovelo do retke dijagnoze ahromatopsije. Mama i tata su tada sarađivali sa bolnicom i njihovim lokalnim optičarem, kako bi ugradili neka crveno obojena sočiva koja pomažu da filtriraju deo svetlosti i stvaraju definisaniji kontrast boja u svemu što ona vidi.

- Vau! - rekla je Kejdan na snimku kada je prvi put stavila naočare i ugledala porodicu. Osmeh se istog momenta stvorio, a ona je počela glasno da se smeje, skače i tapše.

Ovaj dirljiv momenat kada je konačno devojčica ugledala svoju porodicu bio je jasan znak da je potpuno novo detinjstvo stupilo na snagu za nju, prenosi "Metro".

(Ona.rs)