7 zdravstvenih prednosti korijandera: Mirisna biljka korisna u kuhinji
Možda niste očekivali ali ima mnoge benefite
Korijander je mirisna biljka bogata antioksidantima koja ima mnogo kulinarskih upotreba i koristi za zdravlje. Može pomoći u snižavanju šećera u krvi, borbi protiv infekcija i pospešivanju zdravlja srca, mozga, kože i probave.
Obično se koristi za aromatizovanje međunarodnih jela, piše "Health line", a srodan je peršunu, šargarepi i celeru. Mnogi ga koriste u supama i sosevima, posebno u bliskoistočnim zemljama. Ipak, ima korijander mnoge druge benefite.
1. Može pomoći u smanjenju šećera u krvi
Visok nivo šećera u krvi je faktor rizika za dijabetes tipa 2.
Seme korijandera, ekstrakt i ulja od njega mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi. Studije na životinjama sugerišu da seme korijandera može smanjiti šećer u krvi promovišući aktivnost enzima koji pomaže u uklanjanju šećera iz krvi.
2. Bogat antioksidantima koji jačaju imunitet
Korijander nudi nekoliko antioksidanata, koji sprečavaju oštećenje ćelija uzrokovano slobodnim radikalima.
3. Može biti od koristi za zdravlje srca
Neke studije na životinjama i u epruvetama sugerišu da korijander može smanjiti faktore rizika od srčanih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak i nivoi LDL (lošeg) holesterola. Ekstrakt korijandera deluje kao diuretik, pomažući vam da izbacite višak natrijuma i vode.
4. Može zaštititi zdravlje mozga
Mnoge bolesti mozga, uključujući Parkinsonovu, Alchajmerovu bolest i multiplu sklerozu, povezane su sa upalom. Anti-inflamatorna svojstva korijandera mogu doprineti zaštiti od ovih bolesti.
Studija na miševima primetila je da korijander poboljšava pamćenje, što sugeriše da bi biljka mogla imati primenu za Alchajmerovu bolest.
5. Može pospešivati varenje i zdravlje creva
Ulje ekstrahovano iz semena korijandera može ubrzati i promovisati zdravo varenje. Jedna osmonedeljna studija na 32 osobe sa sindromom iritabilnog creva otkrila je da 30 kapi biljnog leka koje sadrži korijander uzimanih tri puta dnevno značajno smanjuje bol u stomaku, nadimanje i nelagodnost.
6. Može se boriti protiv infekcija
Korijander sadrži antimikrobna jedinjenja koja mogu pomoći u borbi protiv određenih infekcija i bolesti koje se prenose hranom. Dodekenal, jedinjenje u korijanderu, može pomoći u borbi protiv bakterija poput salmonele.
7. Može zaštititi kožu
Korijander može imati nekoliko prednosti za kožu, uključujući i blagi osip poput dermatitisa. Jedna studija primećuje da antioksidansi u ekstraktu korijandera mogu pomoći u sprečavanju oštećenja ćelija koje mogu dovesti do ubrzanog starenja kože, kao i oštećenja kože od ultraljubičastog B zračenja.
Lako se dodaje ishrani
Svi delovi biljke korijandera su jestivi, ali njeno seme i listovi imaju veoma različit ukus. Dok semenke korijandera imaju zemljani ukus, listovi su oštri i nalik citrusima. Semena se mogu dodati u pecivo, kiselo povrće, pečeno povrće i kuvana jela od sočiva. Listovi korijandera najbolji su za ukrašavanje supe ili za upotrebu u hladnim salatama od testenine, sočiva, sosa od paradajza. Takođe možete ih dodati u pire sa belim lukom, kikirikijem, kokosovim mlekom i limunovim sokom da napravite pastu za burito.
(Ona.rs)