Nova studija ukazuje da masline mogu da imaju brojne blagotvorne efekte na organizam

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li volite masline i proizvode na njihovoj bazi

Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Bilo da ih volite ili ne, masline su veoma zdrava namirnica. Jedna studija je došla do neverovatnih otkrića, posle kojih ćete se zapitati zašto ih ne uvrštavate u svoju ishranu.

Naime, nova studija koja je sprovedena na miševima istakla je da potencijal elenolne kiseline, odnosno prirodnog jedinjenja ekstrahovanog iz maslina, ublažava gojaznost i dijabetes tip 2, piše "Contemporary health". To sugeriše da bi elenolna kiselina mogla da posluži kao osnova za razvoj pristupačnih i bezbednih prirodnih proizvoda koji imaju za cilj rešavanje ovih preovlađujućih zdravstvenih problema.

Eksperiment, rađen na miševima kojima je oralno davana elenolna kiselina, pokazao je značajno smanjenje telesne težine i poboljšanju regulacije glukoze u roku od samo nedelju dana.

Ovi rezultati su bili vredni pažnje u poređenju sa kontrolnom grupom miševa sa gojaznošću koji nisu dobili tretman. Zanimljivo je da je efekat elenolne kiseline na snižavanje glukoze bio u rangu sa liraglutidom, lekom za dijabetes u injekcijama, i nadmašio je efikasnost metformina, obično korišćenog oralnog leka za dijabetes.

Profesor Dongmin Liu, vodeći istraživač i profesor na Odeljenju za ljudsku ishranu, hranu i vežbanje, objasnio je ovu situaciju.

- Modifikacije životnog stila i mere javnog zdravlja su imale ograničen uticaj na rastuću prevalenciju gojaznosti, jednog od najvećih faktora rizika za dijabetes tipa 2. Dostupni lekovi protiv gojaznosti su neefikasni u održavanju gubitka težine, skupi i/ili nose potencijalne dugoročne bezbednosne rizike. Naš cilj je bio da razvijemo bezbednije, jeftinije i pogodnije multitargetne agense koji mogu da spreče pojavu metaboličkih poremećaja i dijabetesa tipa 2 - naveo je Liu.

Foto: Pixabay.com / Sveže masline imaju gorak i težak ukus

Skrining je otkrio da elenolna kiselina, koja se nalazi u izobilju u zrelim maslinama i ekstra devičanskom maslinovom ulju, stimuliše oslobađanje metaboličkih hormona GLP-1 i PII u crevima. Ovi hormoni su sastavni deo tokom obroka, poboljšavajući sitost i regulišući šećer u krvi i metabolizam. Istraživači su sintetizovali elenolnu kiselinu iz njenog prekursora, oleuropeina, što se pokazalo kao isplativa metoda u poređenju sa direktnom ekstrakcijom iz maslina.

Dalja ispitivanja su otkrila da su dijabetički miševi sa gojaznošću lečeni elenolnom kiselinom tokom četiri do pet nedelja pokazali smanjenje gojaznosti za 10,7 odsto i pokazali nivoe glukoze i insulinsku osetljivost uporedivi sa zdravim, mršavim miševima. Pored toga, tretman je značajno smanjio unos hrane i podstakao gubitak težine, efekte povezane sa povećanim nivoima PII i GLP-1 i smanjenom ekspresijom peptida povezanog sa agouti, peptida hipotalamusa koji promoviše prejedanje i povećanje telesne težine kada je prekomerno eksprimiran.

Uprkos obećavajućim rezultatima, istraživači su upozorili da je koncentracija elenolne kiseline u proizvodima od maslina prilično niska, što implicira da je malo verovatno da će se zdravstvene koristi uočene u studiji ponoviti samo konzumiranjem maslina i maslinovog ulja.

(Ona.rs)