Hospitalizovana je nakon što je spavala sa upaljenom klimom: "Nikada nisam imala ovako jaku upalu"

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Odmorr u Turskoj provela je mahom u bolnici, a sada upozorava sve koji nepromišljeno koriste klima uređaj

Klima uređaji su definitivno "spas" po nemilosrdnoj vrućini ove sezone. No, ne treba se zanositi hladnijim vazduhom tek tako.

Mnogi se upuste u korišćenje ovog uređaja, pa prepuste njemu da osvežava vazduh čak i u toku noći. Jasno je da spavanje sa upaljenom klimom može mnogo "poremetiti" naš organizam, zbog čega se dešavaju problemi poput ukočenosti ili prehlade, ali devojka po imenu Liana Foster završila je u bolnici zbog jake infekcije.

Naime, Liana je otišla u Turksu na letovanje sa porodicom, ali samo dva dana kasnije, 24-godišnjakinja se probudila potpuno slaba i sa belim flekama na krajnicima. 

Pojurili su u bolnicu, gde su joj lekari dijagnostikovali "zaista loš slučaj" tonzilitisa, tačnije upale krajnika, koji se javlja kada su krajnici, male žlezde u zadnjem delu grla, upale.

Liani je hospitalizovana i stavljena joj je infuzija. Rečeno joj je da je njeno stanje verovatno uzazvano "buđavim vazduhom" iz klima uređaja u hotelskoj sobi.

- Upala je bila baš jaka. Nisam mogla da jedem ili pijem, pa čak i gutanje mi je bilo vrlo bolno. Bila sam slaba i imala sam temperaturu. Pomislila sam da sam ponovo dobila koronavirus. Rekli su mi u bolnici da je najbolje da ostanem da primam infuzije, naročito zbog toga temperature - rekla je, prenosi "Dailymail".

Iako se i prvo jutro na odmoru probudila sa bolovima, odbila je posetu hotelskog lekara, jer je bilo izuzetno skupo, kako je otkrila.

- Prvo veče smo upalili klimu i jeste bila podešena na veoma nisku temperaturu. Doktor mi je rekao da je, pored svega, najerovatnije vazduh koji je izbacivala pun prljavštine. Zbog bolova nisam mogla da konzumiram oralne antibiotike, pa sam primala injekcije tri dana, dva puta dnevno - priseća se ona.

Upala krajnika nije toliko retkla, ali sve zavisi do kog stepena dođe. Oni su takozvana "prva linija odbrane" imunog sistema od bakterija i virusa koji ulaze kroz usta, što znači da se ipak mogu lakše zaraziti. 

Simptomi se obično pogoršavaju kroz dva do četiri dana, a samo stanje nije prenosivo. No, infekcije koje izazivaju upalu jesu. Uglavnom se infekcija povlači kroz kratak kurs antibiotika.

Ali za ponavljajuće ili teške slučajeve, operacija za uklanjanje krajnika je jedina efikasna opcija. Dok su lekari Liani rekli da je njena infekcija verovatno uzrokovana klima uređajem, stanje takođe može biti uzrokovano mnoštvom uobičajenih bakterijskih ili virusnih infekcija.

- Verujem da bi bilo u redu da nismo spavali sa uključenim klima uređajem. Imao sam i ranije upalu krajnika, ali nikada nije bilo tako loše. Ako bakterije putuju niz grlo, mogu doći do srca i drugih organa - govori ona.

Liana sada želi da upozori druge da dvaput razmisle o spavanju sa uključenom klimom - osim ako znaju da se redovno održava.

(Ona.rs)