Pola decenije mu je cureo nos i mislio je da ima kijavicu: Ono što su otkrili šokiralo je sve, jedva se spasio

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon što su otkrili raniju frakturu lobanje, lekari su došli do još zastrašujućih saznanja

Foto: Profimedia/Wavebreak

Čovek koji se više od pola decenije žalio na stalno curenje iz nosa, ostao je užasnut kada je otkriveno da je njegovo stanje zapravo uzrokovano - curenjem mozga.

Dvadesetogodišnji Sirijac patio od hroničnog problema tokom šest godina nakon povrede glave, dok je paralelno imao i glavobolje i napade. Međuti, nije uspeo da uveri lekare da je u pitanju nešto više od obične kijavice, kako mu je rečeno.

Doktori su, međutim, kasnije otkrili da njegovo uporno curenje nosa nije bilo običo šmrkanje, već da je zapravo gubio cerebrospinalnu tečnost (CSF) koja mu je curila niz nosni prolaz. I kao da prisustvo cerebrospinalne tečnosti nije bila dovoljno alarmantno, snimci su pokazali da je situacija još gora nego što se činilo.

Naime, nakon skeniranja mozga, lekari su dijagnostikovali muškarcu traumatsku encefalocelu, stanje u kome moždana materija izlazi kroz otvore na lobanji. Tipično, encefalokela je retka urođena mana i pogađa jednan od 10.400 porođaja širom sveta, otprilike 375 beba godišnje.

Sirijac je razvio traumatsku encefalocelu, još ređe stanje gde povreda izaziva iste simptome godinama ako se ne leči, a kako je Doživeo je saobraćajnu nesreću šest godina pre nego što su mu se razvili simptomi, nije dobio medicinski tretman uprkos tome što je odveden u bolnicu.

Godinama nakon što je patio od glavobolje i napada, razvio je meningoencefalitis - još jedno retko i po život opasno stanje u kojem neko istovremeno razvije i meningitis i encefalitis - ali se nije prijavio u bolnicu dva meseca. Samo je zatražio medicinsku pomoć zbog curenja nosa i odmah je primljen na intenzivnu negu.

Na odeljenju intenzivne nege ostao je mesec dana, a za to vreme na snimku su mu otkriveni prelom lobanje i encefalocela, koja se razvila u nosnoj duplji. Slojevi tkiva su bili izbočeni kroz prelom, a doktori su primetili i "značajno proširenje" na desnoj strani njegovog mozga.

Uprkos preporuci da mu je potrebna operacija, čovek je odbio medicinsku pomoć i napustio bolnicu. Vratio se dva meseca kasnije na kontrolu kada je konačno pristao na operaciju, a od tada se potpuno oporavio nakon što je neurohirurg vratio ispupčeno tkivo i preokrenuo štetu.

(Ona.rs / Mirror)