Srpska nutricionistkinja otkrila koji hleb najviše goji i koji nikako nije zdrav: Na jedan sigurno ne sumnjate

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo sigurno niste očekivali

Foto: Shutterstock

Hleb je u našoj kuhinji najzastupljenija namirnica i gotovo da nema porodice u kojoj se ne konzumiraju različite vrste hleba. Ali, pitanje je da li biramo najkvalitetniji hleb ili kupujemo samo onaj koji nam je pri ruci?

Nutricionistkinja Nađa Radonjić objasnila je za TV Prva kako hleb utiče na kilažu i celokupno zdravlje.

- Ne bih rekla da je mnogo hleba prokletstvo za gojaznost. Kroz istoriju smo jeli mnogo više hleba nego danas. Mislim da smo pogrešno shvatili hleb - rekla je ona.

- Često čujem u praksi: "Nismo mi ta primitivna porodica koja jede beli hleb". Iznenadićete se, ali ima manje kalorija od integralnog hleba - objasnila je nutricionistkinja.

Beli hleb, namirnica bez koje je nekada obrok bio nezamisliv, odjednom je postao nepoželjan na trpezi, jer sadrži gluten, protein pšenice koji je označen kao „glavni krivac“ za gojenje.

Nutricionistkinja je istakla da hleb ne treba isključiti iz ishrane, osim ako naravno niste netolerantni na gluten.

- Integralni hleb ima vitamine B i korisne sastojke i ne treba ga samo izbaciti, već ga treba tretirati kao obrok sam po sebi - dodala je ona.

Kada je reč o crnom hlebu, nutricionistkinja Radonjić je istakla da bi crni hleb od celog zrna bila najzdravija opcija. Ako želite da izbegnete gluten, morate da isključite iz ishrane ječam, pšenicu i raž, dok su sve ostale žitarice dobrodošle u hlebu.

Nutricionistkinja je sortirala vrste hleba od najgoreg do najboljeg. Po njenom mišljenju, najgori bi bio pšenični hleb, dok bi raž i ječam trebalo da budu što češće u ishrani.

(Ona.rs/TV Prva)