Za Vilmu (82) ne postoje granice: Trči polumaratone i daje savet za zdrave zglobove

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona svaki dan postavi neki mali cilj

Foto: Shutterstock/Ground Picture

Za Vilmu King (82) starenje ne znači nužno i mirovanje i zatvaranje u četiri zida. Ona je u 70. godini počela da trči maratone, a interesantno je da je prvu trku završila sa ćerkom Andreom, ali i svojom jetrvom, deverom i njihovom ćerkom.

Šetnja je postala njena rutina i sada ne može da zamisli jutro bez prepešačenih nekoliko kilometara. Vilma veruje da joj to održava srce zdravim, ali i mentalno stabilnom. Takođe, kaže da su joj zglobovi zdravi što joj je ujedno pomoglo da održi energiju i budnost iako ne može da zamisli da radi bilo šta drugo, piše "Business insider".

- Nemam tajnu. Šetnja mi izgleda normalno i prirodno i ne razmišljam o njoj kao o nečemu epohalnom - kaže Vilma.

Jutarnja šetnja je postala njena svakodnevna rutina

Iako je uvek imala aktivan način života, pre svega vožnju bicikla sa porodicom, njoj je 2014. godine dijagnostikovan perikarditis, odnosno bol u grudima i iritacija tkiva koje okružuje srce. Osim toga, imala je i problem sa zaliscima i onda je postala odlučna u tome da ostane što duže zdrava i poduzela bitan korak - šetnju.

- U početku mi je bilo teško da se pokrenem, ali sam samo htela da se vratim na onaj nivo fizičke aktivnosti koji sam imala ranije. Kako se moja izdržljivost povećavala, tako je i moja šetnja postajala sve duža - iskreno je rekla Vilma, koja je kasnije postalo trčanje.

Danas je svaka njena srčana radnja poboljšana i dobro je za njeno mentalno zdravlje. Kako bi se pripremila za polumaraton, koristila je plan trčanja. Od kada je probila led, svake godine učestvuje na polumaratonu i ne planira da stane.

- Šetam radi zdravlja srca, plus se zabavljam. Imam neke dnevne kontakte i šaljem nešto poput 'Zdravo, kako si poruku' uz fotografiju" - rekla je ona.

Vilma ne hoda samo da bi ostala aktivna, već radi i neke vežbe istezanja i pokretljivosti kao što je duboko savijanje u kolenima kako bi zaštitila zglobove. Kod kuće ima i tegove koje koristi za treninge snage. Za ovu damu se kombinacija živahnog društvenog života, dugih šetnji i drugih vežbi isplati, jer je primetila boljitak u svim segmentima života.

(Ona.rs)