Tajna vitke linije Kolinde Grabar: Zbog ovog jelovnika se za godinu dana nije ugojila ni gram
Mnogi su se pitali kako je uspela da smrša i za godinu dana ne vrati ni gram.
Mnoge poznate ličnosti često pribegavaju raznim dijetama kako bi doveli liniju do savršenstva, ali često nakon što prekinu dijetu sve se vraća na staro, a nekada se čak broj kilograma i poveća.
Nekadašnja predsednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović definitivno nije jedna od njih. Ona jeste uspela da skine pozamašan broj kilograma, ali joj je takođe pošlo za rukom da tu, sada savršenu liniju, zadrži i nakon što je prošlo više od godinu dana.
U javnosti se često spekulisalo o tome na koji način je uspela da skine višak kilograma i poznato je da je držala liposukcijsku dijetu, režim ishrane koji se zasniva na unosu proteina i masti, uz izbegavanje šećera.
Kako je priznala u jednom razgovoru, zahvaljujući svojoj promeni prehrambenih navika poboljšala joj se krvna slika, a koža joj je dobila mladalački izgled.
Nakon što je skinula višak kilograma težinu je nastavila da održava uz pomoć jedne druge, takozvane protivupalne dijete.
Šta je protivupalna dijeta
Protivupalna dijeta je dijeta koja se zasniva na unosu hrane koja smanjuje upalne procese u organizmu. Hronične upale mogu biti uzrok raznih zdravstvenih problema, uključujući pretilost, bolesti srca, dijabetes i autoimune bolesti.
Za razliku od nekih drugih ova dijeta nije mnogo restriktivna. Tokom njene primene fokus je na unosi svežih, celovitih namirnica koje su bogate antioksidansima, vlaknima i zdravim mastima. Ovaj režim prehrane potpisuje doktor Endru Vejl, ugledni američki lekar s Harvarda i pionir integrativne medicine.
Šta je dozvoljeno jesti tokom protivupalne dijete
Voće i povrće – posebno bobičasto voće, lisnato povrće, paradajz i paprike koje su bogate vitaminima i fitonutrijentima.
Masna riba – poput lososa, tune i sardina koje sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upale.
Žitarice od celog zrna – kvinoa, smeđi prinač, ovas, jer su bogati vlaknima i održavaju zdravu probavu.
Zdrave masti – maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi ključni su za borbu protiv upalnih procesa.
Začini i bilje – kurkuma, đumbir i češnjak poznati su po svojim protuupalnim svojstvima.
Šta se ne jede tokom protivupalne dijete
Izbegavaju se sve namirnice koje podstiču upale. Među njima su šećer, belo brašno, industrijski i konditorski proizvodi, namirnice koje sadrže trans masti i aditive.
(Ona.rs/Glossy)