Ovi sokovi čiste jetru kao metlom! Nutricionista otkriva 5 prirodnih napitaka koji "brišu" toksine i masti
Vaša jetra možda vapi za ovim napitkom, a da to i ne znate. Jedan jednostavan sok može da pomogne u čišćenju masnoće i otrova iz jetre – ali samo ako ga pijete na prazan stomak.
Jetra – tihi borac našeg tela
Jetra je naš glavni detoks organ – svakog dana filtrira toksine, razgrađuje masti i pomaže u ravnoteži hormona. Ali današnji tempo života, stres, nepravilna ishrana i sedenje sve češće dovode do problema poznatog kao masna jetra.
To stanje ne boli – ali može da bude tihi uzrok hroničnog umora, nadutosti, gojenja, problema sa kožom i hormona. Dobra vest? Priroda ima rešenje.
Sok od šargarepe – broj 1 saveznik jetre
Nutricionistkinja Ivana Đurović ističe da je sok od šargarepe idealan za regeneraciju jetre – posebno kod masne jetre.
“Najbolje je piti ga ujutru, na prazan stomak. Šargarepa je bogata beta-karotenom i vlaknima, a blagotvorno deluje na ceo sistem za varenje.”
Ako nemate sokovnik, možete je i narendati i pojesti sirovu – efekat je sličan.
Limun, cvekla, maslačak – prirodni "čistači"
Jetra obožava i sledeće namirnice:
Limun i kestenov med – čiste krv i podstiču lučenje žuči
Cvekla – snažan antioksidans koji obnavlja jetrene ćelije
Maslačak (stabljike) – dnevno pojesti 10 do 15 sirovih komadića
Paradajz i spanać – u salati, svakodnevno
Konzumirajte ove namirnice intenzivno tri nedelje i osećaćete se lakše, čistije i punije energije.
Sok od rotkve – moćan, ali oprezno!
Rotkva je odlična za izbacivanje masti iz jetre, ali se mora koristiti pažljivo.
“Preporučujem najviše jednu malu kašičicu soka dnevno – jer je jak stimulans za jetru.”
Isto važi i za sok od svežeg kupusa, koji podstiče obnavljanje jetrenog tkiva.
Suve šljive – domaći eliksir za čišćenje jetre
Ako volite domaće recepte, probajte kuru sa suvim šljivama:
10 sušenih šljiva kuvati 10 minuta na tihoj vatri
Jesti ih tri puta dnevno, po 10 komada, 15 minuta pre obroka
Kura traje 12 dana, a može se ponoviti nakon 3 meseca
“Ovaj jednostavan recept neverovatno efikasno pokreće izbacivanje masnoće iz jetre,” tvrdi Đurović.
Eliksir sa crnim lukom, medom i belim vinom
Možda zvuči neobično, ali ovaj napitak se prenosi generacijama:
- 15 kašičica sitno seckanog crnog luka
- 6 kašičica meda
- 2 kašičice pelina
- 1 litar belog vina
Sve pomešati, promućkati i uzimati po 2 kašičice pre jela. Kura traje po potrebi i ponavlja se na svakih 6 meseci.
Artičoka – superhrana za jetru
Jetra voli i sok od artičoke, bilo sirove ili kuvane. Pomaže da se izbace toksini i masti, a ujedno jača sam rad jetre.
Važno! Kada se savetuje oprez
Prirodni sokovi i biljni preparati su korisni, ali nisu zamena za terapiju kod ozbiljnih oboljenja jetre. Osobe koje imaju hronične bolesti, treba da se konsultuju sa lekarom pre bilo kakve kure.