Ovih 6 namirnica poboljšava pamćenje posle 60. godine: Rado ih jedemo i mnogo znače
Ulaskom u šezdesete godine života, prirodno je da dolazi do izvesnih promena u moždanim funkcijama - sposobnost da učimo, pamtimo ili se koncentrišemo može oslabiti. Možda ćete primetiti da vam je teže da se fokusirate, multitaskujete ili se setite imena i reči koje ste ranije lako koristili.
Iako ove promene mogu biti frustrirajuće, one su deo procesa starenja. Međutim, to ne znači da ne možemo učiniti ništa da ih usporimo ili ublažimo. Način ishrane igra ključnu ulogu u očuvanju moždanog zdravlja, naročito u trećem dobu.
Kako kaže nutricionistkinja Madi Paskvarijelo, M.S., RD: "Ishrana koja ima za cilj usporavanje kognitivnog opadanja treba da se bazira na nemasnim izvorima proteina, voću i povrću, maslinovom ulju, ribi, orašastim plodovima i integralnim žitaricama, uz ograničen unos soli i zasićenih masti."
U nastavku vam donosimo šest najpreporučivanijih namirnica koje mogu pomoći da vaš mozak ostane bistar i u poznim godinama.
1. Masna riba
Losos, skuša, sardine, inćuni i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama EPA i DHA, koje su povezane s boljim pamćenjem i manjom upalom u mozgu. Redovan unos ovih zdravih masti povezuje se sa smanjenim rizikom od Alchajmerove bolesti i moždanog udara.
Preporuka: Uključite masnu ribu u ishranu najmanje dva puta nedeljno.
2. Šumske borovnice
Jedno istraživanje je pokazalo da osobe starije od 65 godina koje su svakodnevno konzumirale šumske borovnice tokom šest meseci beleže poboljšanje u brzini mentalne obrade. Ako ne možete da ih pronađete sveže, smrznute su jednako korisne.
Preporuka: 1 do 2 porcije svežih ili smrznutih borovnica dnevno.
3. Tamno lisnato povrće - za pamćenje i učenje
Spanać, kelj, raštan i vodeni zeleniš sadrže vitamin K, beta-karoten i vitamin E – nutrijente koji mogu poboljšati sposobnosti učenja i pamćenja. Istraživanja pokazuju da većina starijih osoba ne unosi dovoljno ovog tipa povrća.
Preporuka: Uključite tamno lisnato povrće bar nekoliko puta nedeljno.
4. Krstasto povrće štiti od starenja mozga
Karfiol, brokoli i kupus obiluju antioksidansima koji štite moždane ćelije od oksidacije i upala. Studije sugerišu da osobe koje redovno jedu ovo povrće imaju bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti.
Preporuka: Dodajte krstasto povrće bar 3 puta nedeljno u obroke.
5. Jaja kao hrana za pamćenje
Jaja su izvor holina, nutrijenta koji učestvuje u sintezi acetilholina – neurotransmitera važnog za pamćenje i učenje. Istraživanja pokazuju da nizak unos holina može povećati rizik od demencije i Alchajmerove bolesti, piše "eatingwell.com".
Napomena: Holin se nalazi u žumancetu, pa je važno jesti celo jaje.
Preporuka: 1–2 cela jaja dnevno, u okviru uravnotežene ishrane.
6. Pistaći – mali orašasti čuvari mozga
Pistaći sadrže flavonoide – moćne antioksidanse koji mogu usporiti prve znake kognitivnog opadanja. Osim toga, bogate su vlaknima, magnezijumom, tiaminom, bakrom i fosforom.
Preporuka: Šaka neslanih pistacija dnevno kao užina ili dodatak obroku.
Starenje mozga ne možemo potpuno zaustaviti, ali pravilna ishrana može učiniti čuda u očuvanju njegovih funkcija. Umesto da se fokusirate na jednu "supernamirnicu", trudite se da vaša ishrana bude raznovrsna, bogata biljnim vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima.
(Ona.rs)