Imate visok holesterol? Ovih 7 namirnica morate ograničiti - jetra će vam biti zahvalna, a dobra je i 1 dijeta
Vaše telo treba određenu količinu holesterola za izgradnju ćelija, ali višak holesterola može biti problem, objašnjava Američka srčana asocijacija. Vaša jetra proizvodi prirodni holesterol koji vam je potreban, dok višak holesterola u telu uglavnom dolazi iz namirnica životinjskog porekla.
Nik Vest, kardiolog kaže da "iako količina holesterola u krvi zavisi od genetike, uticaj ishrane ne treba potcenjivati".
Jedna od dijeta koja može pomoći u regulaciji holesterola je DASH dijeta. Prema Mayo Clinic, DASH dijeta može smanjiti nivo LDL ("lošeg") holesterola u krvi, a podržavaju je Američka srčana asocijacija i Američki koledž kardiologa.
Šta je DASH dijeta?
DASH dijeta se uglavnom sastoji od povrća, voća i integralnih žitarica, a uključuje i mlečne proizvode sa malo ili bez masti, ribu, pasulj i orašaste plodove. Ovaj plan ishrane ograničava namirnice bogate zasićenim mastima, poput masnog mesa i mlečnih proizvoda punomasne vrste.
Ne morate strogo pratiti DASH dijetu da biste videli njene prednosti. Možete pokušati da prilagodite svoje trenutne navike u ishrani na načine koji mogu značajno poboljšati nivo holesterola. Dr Vest i registrovana dijetetičarka Tereza Đentile, nacionalna portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku, navode sedam namirnica koje bi trebalo ograničiti kada pokušavate da kontrolišete holesterol.
Pržena hrana
Pomfrit i luk pržen u kolutovima mogu delovati primamljivo u kafiću ili na šalterskoj prodaji, ali oni obično povećavaju nivo LDL ("lošeg") holesterola i često sadrže trans masti. Tereza Đentile ističe da je dokazano da trans masti povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti na sličan način kao i zasićene masti.
Puter
Puter je bogat zasićenim masnim kiselinama (koje potiču i od životinjskih masti i od biljnih ulja) i može biti uzročnik povećanog nivoa holesterola, kaže Đentile.
Sir
Sir je postao osnovna namirnica za mnoge od nas, jer je bogat proteinima i kalcijumom, ali treba imati na umu da je takođe bogat zasićenim masnim kiselinama.
Verovatno ne morate potpuno izbaciti sir iz ishrane, ali bi trebalo da ograničite unos ove namirnice i da vam ne bude redovno na jelovniku. Ipak, stručnjaci ističu da je umerenost ključna kada je u pitanju mlečna hrana.
Peciva
Kolačići, torte, mafini su svakako ukusni, ali peciva takođe sadrže veliku količinu maslaca ili masti za pečenje, što može biti bogato zasićenim mastima. Peciva obično sadrže i velike količine šećera.
Tropska ulja
Tropska ulja, poput palminog i kokosovog ulja, takođe treba ograničiti. Tereza Đentile kaže da neka istraživanja pokazuju da ova ulja mogu povećati nivo lošeg holesterola (LDL), ali i dobrog holesterola (HDL).
Ako često koristite kokosovo ulje u kuvanju, ne preterujte sa količinom. Takođe, kad god je moguće, zamenite ih sa uljem od avokada ili maslinovim uljem.
Govedina
Đentile preporučuje da ograničite konzumaciju govedine zbog visokog sadržaja zasićenih masti (100 grama govedine sa masnoćom sadrži oko 99 mg holesterola i 29,4 g zasićenih masti).
- Konzumacija crvenog mesa i prerađenog mesa pokazala je doslednu povezanost sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, raka i dijabetesa, pri čemu se intenzitet rizika povećava sa količinom unetog mesa. Ipak - smatraju stručnjaci.
Za vizuelnu predstavu veličine porcije, zamislite pola šolje ili oko 85 grama, što je približno veličini špila karata.
Prerađeno meso i kobasice
Đentile savetuje da se prerađeno meso i kobasice konzumiraju minimalno, jer se često prave od najmasnijih delova mesa.
Dr Vest ističe visok sadržaj soli u prerađenom mesu, poput kobasica, slanine i narezanog mesa. Prema njegovim rečima, ta so dodatno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.
(Ona.rs/The Healthy)