7 dana, jedna kašika OVOGA na prazan stomak: Samo glledajte šta će početi da vam se dešava u telu

S. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Pixabay

Beli luk je jedan od onih sastojaka koji gotovo svi imamo u kući, ali ga retko posmatramo kao nešto više od začina. A zapravo, u narodnoj medicini se koristi decenijama, upravo zbog svojih snažnih prirodnih svojstava. Osim što daje aromu jelima, poznat je i kao saveznik imuniteta, posebno u periodima kada je organizam iscrpljen.

Najčešće se ističe da je beli luk najbolje konzumirati sirov, jer njegov aktivni sastojak, alicin, gubi deo svojih svojstava tokom termičke obrade. Upravo zbog toga se u mnogim narodnim receptima koristi svež, najčešće ujutru, na prazan stomak.

Foto: Shutterstock

Prema iskustvima koja se prenose generacijama, sirovi beli luk se povezuje sa jačanjem imunološkog sistema, podrškom detoksikaciji organizma i lakšim regulisanjem telesne težine. U narodu se koristi i kao pomoć kod povišenog pritiska i holesterola, ali se uvek naglašava da ne može zameniti terapiju koju je propisao lekar.

Kako se beli luk i med koriste u ovoj sedmodnevnoj rutini

Foto: Shutterstock

Oljuštite dva do tri čena belog luka i iseckajte ih što sitnije. Nakon toga je važno da sačekate oko petnaest minuta pre nego što ih upotrebite, jer se tada aktiviraju korisni sastojci.

Sitno seckani beli luk pomešajte sa jednom kašikom domaćeg meda. Ovu smesu konzumirajte ujutru, na prazan stomak, jednom dnevno.

Već posle nekoliko dana mnogi primećuju da imaju više energije i osećaj lakšine u telu. Nakon sedam dana, iskustva govore da može doći i do blagog smanjenja telesne težine, naročito ako se uz to vodi računa o ishrani.

Važno je naglasiti da se ovakav recept ne preporučuje osobama sa osetljivim želucem bez prethodnog saveta sa lekarom. Ipak, kao deo umerenog i svesnog pristupa zdravlju, ovaj jednostavan narodni trik i dalje ima svoje mesto u mnogim domaćinstvima.

(Ona.rs)