Šta to ima crni luk pa nam tera suze na oči? 3 trika kako da to sprečimo

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Laki saveti koji će da vam olakšaju spremanje u kuhinji

Foto: Shutterstock/Krakenimages.com

Nema ništa gore nego kada domaćice počnu da spremaju ručak pa se uhvate seckanja crnog luka. Moramo priznati da to niko ne voli, pre svega zbog reakcije koje nam on izaziva i iritiranja očiju suzama.

Zašto plačemo kada sečemo crni luk?

To je zapravo prirodna odbrana koju crni luk ima da spreči da ih sisari pojedu.

- Kada sečete ili čak zagrizete luk, on oslobađa propil-sulfoksid koji se kada vam dođe do očiju, pretvara u sumpornu kiselinu. Uticaj sumporne kiseline na nerve oko očiju može da izazove bol i naterati vas da zaplačete - kaže Smit Čapman.

Zato vaše oči počinju da suze jer je to prirodna odbrana tela koja pokušava da ispere iritant. Iako vam je logično da uzmete da trljate oči, nemojte to raditi jer ćete stvoriti kontra-efekat, jer su vaše ruke prekrivene istim ovim jedinjenjem sumpora, piše "Southern living".

Postoje tri načina kako da sprečite plač tokom seckanja crnog luka.

Koristite što oštriji nož

To je jedan od ključeva da ne dođe do suza tokom seckanja crnog luka. Tupi nož stvara neravni rez sa većom površinom i oslobađa više propil-sulfoksida.

Otvorite prozore

I ako je zimsko vreme, otvorite prozore kada budete seckali crni luk. Povetarac u kuhinji može da pomogne u smanjenju količine iritansa u vazduhu koji utiče na oči. Ako nemate prozor, i aspirator može da pomogne.

Ohladite crni luk

Da, pre nego što počnete da ga seckate, crni luk, stavite ga na nekoliko minuta u frižider ili zamrzivač. Ta hladnoća će pomoći da se uspore suze prilikom seckanja. Isto tako, možete dodati i malo kiseline poput limunovog soka u luk.

(Ona.rs)