Ako ste ovako spakovali ribu posle slave, napravili ste grešku: Gubi ukus potpuno i raspada se

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto:Shutterstock

U danima posle slave često se dešava isto - u zamrzivaču završi veća količina ribe nego što je planirano. Posle Sveti Nikola mnogi odlažu pripremu ostataka za "neki drugi dan", uvereni da je dovoljno samo staviti ribu na minus. Upravo tu nastaje najveća greška, koja kasnije utiče i na ukus i na bezbednost namirnice.

Ako mislite da je svaka riba ista kada se zamrzne, vreme je da promenite navike.

Najčešća greška 

Jedna od najčešćih grešaka jeste to što se riba zamrzava bez prethodne pripreme. Ostatak utrobe, vlaga na površini ili loše pakovanje mogu dovesti do brzog gubitka kvaliteta, neprijatnog mirisa i promene teksture nakon odmrzavanja.

Riba mora biti očišćena, oprana i temeljno osušena papirnim ubrusima pre nego što se uopšte razmišlja o zamrzavanju. Vlaga je najveći neprijatelj dobrog ukusa kada je reč o zamrznutoj ribi. Isto to važi i za prženu ili drugačije spremljenu ribu.

Foto: Shutterstock

Ambalaža pravi razliku između dobre i loše ribe

Druga velika greška je pakovanje u tanke, obične kese. Vazduh u pakovanju dovodi do isušivanja i tzv.  "opekotina od zamrzavanja", zbog kojih riba posle pripreme postaje suva i bezukusna.

Najbolja opcija je vakuumsko pakovanje. Ako to nije moguće, riba treba da se čvrsto obmota plastičnom folijom, a zatim stavi u debelu kesu namenjenu zamrzivaču, uz maksimalno izbacivanje vazduha.

Temperatura mora biti stabilna

Zamrzivač u koji se stalno dodaju nove namirnice i često otvara vrata može imati oscilacije u temperaturi. Riba je posebno osetljiva na takve promene. Ako dolazi do delimičnog odmrzavanja i ponovnog zamrzavanja, kvalitet drastično opada, a rizik od kvarenja raste.

Zato je važno da se riba zamrzava u delu zamrzivača gde je temperatura najstabilnija i da se ne premešta bez potrebe.

Foto: Shutterstock

Kako se riba pravilno odmrzava

Još jedna česta greška pravi se tek kasnije - prilikom odmrzavanja. Ribu nikada ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi, jer se tada bakterije najbrže razmnožavaju.

Najbezbednije je odmrzavanje u frižideru, polako i kontrolisano. Alternativa je odmrzavanje u hladnoj vodi, ali isključivo ako je riba dobro zatvorena u nepropusnoj kesi.

Jednom odmrznuta riba ne bi trebalo ponovo da se zamrzava.

Foto: Shutterstock

Zašto je pravilno čuvanje ribe važno

Riba je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica, ali i jedna od najosetljivijih. Nepravilno zamrzavanje ne znači samo lošiji ukus - može dovesti i do zdravstvenih problema.

Zato je važno zapamtiti: zamrzivač nije "čarobno rešenje", već produžetak pravilne pripreme i skladištenja. Ako se riba pažljivo očisti, dobro upakuje i pravilno odmrzne, i posle slave može ostati kvalitetna i bezbedna za konzumaciju.

(Ona.rs)