Ko je Jozef Pilates, čovek zbog kog toliko volimo ovu vrstu vežbanja: Ideja nastala dok je bio u logoru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas mnoge dame praktikuju ovaj vid fizičke aktivnosti

Foto: Pexels / Mikhail Nilov

Već godinama je pilates jedna od omiljenih aktivnosti mnogih dama, a da li ste se ikad zapitali ko ga je izmislio? U pitanju je Nemac Josef Pilates.

On je rođen u blizini Diseldorfa, grada u zapadnoj Nemačkoj 1883. godine. Zanimljivo je da je kao dete bio jako bolešljiv, patio je od astme, reumatske groznice i rahitisa, pošto mu se kosti nisu dobro razvijale. To je zapravo i bio razlog koji ga je doveo do vežbanja i isticanja u bodibildingu, ronjenju, gimnastici i drugim fizičkim aktivnostima. Dosta vremena je posvetio izučavanju zapadnih oblika vežbanja i bio je pod veliki uticajem starogrčkog i rimskog režima.

Kada je izbio prvi svetski rat, Jozef je 1912. godine otišao u Englesku, gde je sa drugim nemačkim državljanima bio smešten u logor na ostrvu Man. Tamo je podučavao i vežbao svoj program fizičke kondicije na koji su uticali različiti izvori poput joge i kretanja životinja, posebno mačaka. U logoru je on počeo da osmišljava aparate za pomoć u rehabilitaciji povređenih, invalida i bolesnih ratnih zarobljenika i verovatno su ga gvozdeni okviri kreveta i namotane opruge dušeka inspirisali za reformatora pilatesa.

Posle rata, Jozef se vratio u Nemačku, gde je nastavio da uči fitnes i pokret, da bi ga nemačka vlada pozvala da obuči novu nemačku vojsku. Prepoznajući implikacije, odlučio je da emigrira u Ameriku, a veruje se da ga je u tamo pozvao menadžer svetskog šampiona u boksu Maks Šmeling. Na brodu kojim je plovio, Jozef je sreo ženu po imenu Klara, koja je ubrzo postala njegova žena.

Boravak u Njujorku

Jozef i Klara su 1926. godine postavili prvi pilates studio na Osmoj aveniji u Njujorku. Raznovrsna i raznolika klijentela posećivala je Studio, uključujući elitu njujorškog društva, cirkuske izvođače, gimnastičare i plesače. Svetske zvezde plesa, kao što su suosnivač njujorškog baleta Džordž Balančin, i pioniri modernog plesa Ted Šon i Marta Grejem, između mnogih drugih, bili su među prvima koji su prepoznali vrednost njegovog rada.

Tokom karijere, Jozef je razvio više od 600 vežbi za prostirku kao i na raznim spravama koje je izumeo, kao što su "kadilak", "reformer", "vunda stolica" i korektor kičme. Vodeća filozofija u njegovom radu, koju je nazvao "Kontrologija", bila je ideja da je zajedničko vežbanje celog tela, za razliku od treninga pojedinačnih mišića.

Koristeći vlasnički sistem opruga i remenica koji stvaraju progresivni otpor, pilates aparati rade na udovima dok angažuju stabilizirajuće mišićne grupe kako bi se održao ispravan položaj i dobro poravnanje. Drugi način na koji se pilates metoda razlikuje od drugih vrsta vežbi je to što je on smatrao kontrolologiju načinom života, a ne samo nizom vežbi.

Ideje Jozefa Pilatesa o postizanju potpunog zdravlja sačuvane su u njegovim spisima, koji uključuju knjige "Povratak u život kroz kontrolu i vaše zdravlje". Pored svog podučavanja i pisanja, bio je i plodan pronalazač, podnevši više od 26 patentnih prijava za svoje aparate, kao i dizajne za futuristički nameštaj koji je obećavao zdraviji način života.

Umro je u 83. godini od emfizema u Njujorku 1967. godine, piše "Pilates any time".

(Ona.rs)