Sećate se skandala sa cepanjem papine slike Šinejd O'Konor: Kris Kristoferson joj je jedini tad pružio podršku

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni kantri pevač preminuo je u 88. godini

Foto: Tanjug/AP

Usred vesti o smrti Krisa Kristofersona u 88. godini, brojni fanovi su se prisetili onoga što smatraju jednim od njegovih najlepših trenutaka - momenat kada je pritekao u pomoć pokojnoj koleginici Šinejd O'Konor usred njenog skandala u emisiji "Subota veče uživo" pre skoro 32 godine.

Kristoferson je pokazao podršku O'Konorovoj na koncertu u oktobru 1992. u Njujorku, nakon što se suočila sa velikom krizom u svojoj karijeri par nedelja nakon incidenta, koji je dospela na naslovne stranice međunarodne štampe.  Naime, za one koji ne znaju, to je bio jedan od najvećih medijskih skandala u to vreme, kada je čuvena pevačica na televiziji NBC-ja 3. oktobra 1992. godine, pocepala uživo u programu sliku pape Jovana Pavla II dok je nastupala.

O' Konorova, koja je preminula u 56. godini prošle godine u julu,  uradila je ovo u znak protesta protiv Katoličke crkve, uz reči: "Borite se protiv pravog neprijatelja." Ona je bila otvoreno protiv ove verske institucije godinama pre optužbi za seksualno zlostavljanje koje su dominirale devedesetih, ali je ipak pretrpela znatan pad u karijeri nakon kontroverznog gesta.

Usred bujne reakcije javnosti prema irskoj pevačici, Kristoferson je 17. oktobra 1992. godine predstavio O'Konorovu kao "umetnicu čije je ime postalo sinonim za hrabrost i integritet" kada je izašla na scenu na koncertu Boba Dilana u Medison Skver Gardenu u Njujorku. Navijači Njujorka izviždali su O'Konorovu, a Kristoferson, koga su organizatori zamolili da je odvede sa scene, nije to da uradio. Naprotiv.

- Izašao sam i rekao joj: „Ne dozvoli da te k***e spuste", a ona je rekla: „Nisam dole!“ i zapevala. Bilo je to veoma hrabro. Samo mi se činilo pogrešnim, izviždati onoj devojčicu tamo, a ona je uvek imala hrabrosti. - rekao je u jednom od svojih intervju, pa kasnije čak i objavio pesmu posvećenu O'Konorovoj pod nazivom "Sister Sinead".

Višestruko talentovani zabavljač, koji je bio kantri kantautor i glumac, preminuo je u subotu u svom domu na Mauiju na Havajima. Bio je izuzetno popularan pevač, ali u glumac, a iza njega su ostali supruga Liza, osmoro dece i sedmoro unučadi.

(Ona.rs / Daily Mail)