VASKRŠNJA TRPEZA: Isprobajte nove ukuse praznične šunke (VIDEO)
Nakon četrdesetodnevnog posta, mnogi će jedva dočekati rano nedeljno jutro kako bi se počastili bogatom ponudom mrsnih jela na trpezi. U našoj tradiciji je da se na Vaskrs načinje prva šunka, koja se najčešće služi barena, pa evo nekoliko zanimljivih prazničnih recepata koji će vas oduševiti
Ako vam je dojadilo da svake godine jedete šunku spremljenu na jedan te isti način, evo načina kako da omiljenu uskršnju poslasticu spremite pomoću potpuno novih trikova koji će obogatiti vašu prazničnu trpezu.
Šunka u hrskavom hlebu
Sastojci:
2 kg dimljene šunke
20 g kvasca
750 g brašna
50 g putera
2 žumanceta
so
ulje
Priprema:
Jedan dan pre spremanja jela natopite šunku u slanu kipuću vodu. Pustite neka voda provri, pa je barite dva sata i ostavite je da odstoji u vodi u kojoj se kuvala.
Namrvite kvasac u 1 dl mlake vode, dodajte malo brašna i ostavite da se testo digne, a zatim umeštajte u ostatak brašna, posolite i dodajte jedno žumance. Dodajte rastopljeni puter, dobro umesite, pokrijte krpom i ostavite preko noći.
Drugi dan, izvadite šunku iz vode, obrišite je, premesite testo i tanko ga razvijte oklagijom, pa ga omotajte oko šunke. U sredini testa napravite rupu kako bi para mogla da izađe napolje. Stavite na nauljeni pleh i pecite u rerni 20 minuta na temperaturi od 190 stepeni. Kada je hleb skoro gotov, premažite ga preostalim žumancetom, koje ste razvodnili s malo vode i pecite još 10 minuta.
Šunka s neodoljivom cikorijom
Sastojci:
8 svežnjeva cikorije
50 g maslaca
sok od 1 limuna
narezana sirova šunka
malo soli
Umak:
50 g putera
60 g brašna
aleva paprika
kari
so i biber
Priprema:
Cikoriji odrežite gorki deo stabljike i ostatak u poklopljenoj posudi dinstajte na puteru, soli i limunovom soku nekih desetak minuta. Cikoriju slažite gusto u posudu kako se za vreme dinstanja ne bi raspala. Zatim izvadite cikoriju i svaki njen struk obmotajte komadićem sirove šunke, pa sve vratite u posudu.
Od putera i brašna napravite zapršku, koju ćete zaliti ostatkom soka od cikorije i napraviti gusti umak. Malo posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i kari, a zatim time zalijte cikoriju. Jelo dinstajte još nekoliko minuta, a onda poslužite s pečenim krompirom.
Šunka na švedski način
Sastojci:
2 kg dimljene šunke
1 šolja žutog šećera
2 kašičice senfa
1 kašičica vaših omiljenih začinskih trava
ren i senf
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Na žicu iznad kalupa za pečenje postavite šunku i pecite jedan sat. Za to vreme u malom lončiću na laganoj vatri pomešajte šećer, senf i trave, pa mutite dok se šećer ne istopi. Prelijte po šunki, a zatim je vratite u rernu na još pola sata. Pre serviranja, ostavite 10 minuta da odstoji. Poslužite uz senf i ren.
Kineska šunka
Sastojci:
1 manja šunka
1 kašičica soli
10 g cimeta
4 čena belog luka
kora 5 neprskanih pomorandži
2 šolje pirinčanog vina
Priprema:
Šunku nekoliko sati držite potopljenu u vodi koju ste prethodno začinili solju, šećerom, cimetom i zgnječenim belim lukom. Potom je operite i skuvajte u novoj vodi s narendanom korom pomorandže i pirinčanim venom. Poslužite s barenim pirinčem.
(Telegraf.rs)