Pazite se narandžaste hrane, vaša koža je baš i ne voli!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije neobično da se na našoj trpezi nađe dosta narandžastih namirnica poput bundeve, šargarepe, breskvi, pomorandži, nektarina ili mandarina. Iako su sve one veoma zdrave, mogu da vam ofarabaju kožu

Ukoliko jedete mnogo bundeve ili šargarepe, vaša koža može da postane narandžasta. Specifičnu boju ovom povrću daje beta karoten, biljni pigment koji se u našem organizmu pretvara u neophodni vitamin A (retinol).

Ukoliko se u krvi nađe veće prisustvo ove materije, to će rezultirati narandžastom bojom kože. Karotenoidi su biljne materije koje deluju kao snažni antioksidansi i imaju antikancerogena svojstva, a nalazimo ih u narandžastom, žutom, crvenom i zelenom voću i povrću, koji ih štite od stalne izloženosti sunčevim ultraljubičastim (UV) zracima i od drugih opasnih uticaja iz okoline.

Kako biste proverili da li se u vašem organizmu nalazi previše beta karotena, pogledajte svoje dlanove i stopala. Budući da je na ovim mestima koža jako debela, upravo je ovde prisustvo beta-karotena u većim koncentracijama najočiglednije.

Ukoliko primetite narandžastu boju svoje kože, ne paničite, kažu stručnjaci. Povećana koncentracija beta karotena obično nema nikakve zdravstvene posledice, već se može raditi isključivo o estetskom i kozmetičkom problemu.

Vrlo retko narandžasta boja kože nema nikakve veze sa prisustvom beta karotena u krvi, već može biti posledica usporenog rada štitne žlezde ili pak oslabljene funkcije bubrega ili jetre. Ukoliko sumnjate na nešto od ovoga, svakako se posavetujte sa svojim doktorom.

(Telegraf.rs / kliX)