OPREZ: Prženje na suncokretovom ulju najotrovnije!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina ljudi kupuje isto ulje, i to uglavnom suncokretovo i biljno, a zagrevanjem ovih ulja, kao i sojinog i kukuruznog, stvaraju se štetna jedinjenja, koja kroz hranu dospevaju u organizam i nanose mu štetu

Izbegavajte pripremanje hrane sa ovim uljima i koristite neke zdravije varijante. Najzdravija ulja bogata su mononezasicenim i polinezasićenim masnim kiselinama koje održavaju nivo holesterola. Evo koja ulja je najbolje koristiti:

Orahovo ulje

Najbolje ga je unositi sirovo jer je bogato alfa-linolenskom kiselinom, koja je dobra za kardiovaskularno zdravlje. Salatnim prelivima daće lep orašast ukus, a možete njime preliti i mahunarke ili prokelj kuvane na pari, premazati ribu s roštilja pre posluživanja ili ga dodati testenini sa začinima.

Susamovo ulje

Bogato je mono i polinezasićenim kiselinama koje su dobre za srce, a sadrži i linolensku kiselinu, koja smanjuje nivo lošeg holesterola. Obično se koristi za salatne prelive i marinade, a može i se zagrevati na većoj temperaturi.

Maslinovo ulje

Bogato je mononezasićenim kiselinama koje snižavaju nivo lošeg, a povećavaju nivo dobrog holesterola. Već dve kašike ulja na dan, rizik od srčanih oboljenja smanjuju za pola, pokazalo je jedno špansko istraživanje. Koristite ga u marinadama za ribu, piletinu i posno meso, u salatnim prelivima ili dinstanim jelima. Dinstajte na njemu uvek na srednjoj vatri jer na jakoj počinje da dimi.

Kikirikijevo ulje

Ulje kikirikija bogato je vitaminom E i mononezasicenim kiselinama. Bogato je i fitosterolima, jedinjenjima koja održavaju nivo holesterola blokirajući njegovu apsorpciju u tankom crevu. Može se zagrevati na visokim temperaturama.

Ulje lana

Bogato je zdravim omega-3, 6 i 9 masnim kiselinama, a dobro je za zdravlje srca, raspoloženje i pamćenje. Ima jak orašast ukus, ali vrlo je osetljivo pa ga čuvajte u malim količinama u frižideru i koristite sirovo.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)