Evo zašto bi mleko trebalo da pijete BAŠ svaki dan!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko ne želite da tokom života obolite od dijabetesa ili začepljenja krvnih sudova, važno je da u svoju ishranu uvrstite mleko i mlečne proizvode, na redovnoj bazi

Ključni sastojak mleka i mlečnih proizvoda, konjugovana linolna kiselina (CLA), ima višestruko pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, zaključak je najnovijih kliničkih studija.

Konjugovana linolna kiselina predstavlja heterogenu grupu kiselina, i prirodno se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Njeno blagotvorno dejstvo na zdravlje ljudi se povezuje sa pojedinim izomerima, koji sprečavaju procese koji vode ka aterosklerozi, dijabetesu, hroničnim upalama i karcinomu.

Pored toga, nedavna klinička istraživanja su pokazala da CLA menja odnos masnog i nemasnog tkiva u organizmu, redukuje akumulaciju masti, pri tome povećavajući proizvodnju energije iz masti.

CLA iz mleka je posebno značajna za ljude koji vežbaju i bave se fitnesom, jer pozitivno deluje na održavanje ili čak povećavanje mišićne mase, čak i tokom dijete.

Optimalna količina ove izuzetno korisne kiseline se može uneti redovnom ishranom obogaćenom mlečnim proizvodima.

(Telegraf.rs)