Krompir u čakširama je hrana sreće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Miris krompira koji se neoljušten peče u rerni budi prijatne uspomene i čini da se osećamo ušuškano i radosno

U jednom istraživanju naučnici su pozvali ispitanike da pomirišu na 140 stepeni krompir pečen u ljusci, sveže izvađen iz rerne, i zamolili ih da im opišu svoja osećanja koja u njima budi ova jedinstvena aroma.

Ispostavilo se da je većina ljudi imala izrazito snažnu pozitivnu reakciju na ovako pripremljen krompir, posebno prisećajući se detinjstva i dana koje su proveli zajedno sa svojim bakama i dekama.

- Miris hrane i njegovo prepoznavanje u mozgu predstavljaju kompleksan proces koji smo tek počeli da razumevamo. No, ovim istraživanjem postao nam je jasniji emocionalni odgovor koji svi mi imamo mirisanjem krompira u čakširama. Jedinstvena aroma koja nastaje tokom pečenja biva prepoznata u našem nesvesnom u koje smo pohranili naša sećanja. Koje ćemo osećanje ispoljiti zavisi od toga kako je naša memorija zabeležila trenutak kada smo prvi put osetili ovaj miris. Za većinu ljudi u pitanju je jedno krajnje prijatno iskustvo koje asocira na detinjstvo, porodičnu večeru ili na kampovanje u prirodi - ispričao je dr Avinaš Kant, autor ovog istraživanja.

- Krompir jednostavno ima tu moć da u naše pamćenje usadi prijatno i veoma čulno sećanje - dodao je Kant.

(Telegraf.rs)