Ovo nikako ne smete da jedete NA PAKLENIM VRUĆINAMA, jer možete da UMRETE!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad su ovako pakleno visoke temperature neku hranu je bolje zaobilaziti, jer se vrlo lako kvari

Ako ste ikako u mogućnosti, pokušajte ovih nekoliko dana, barem dok se vrućine malo ne smire, da ne jedete mlečne proizvode i jaja, a ne bi bilo loše ni da izbegavate meso. Nažalost, ovo se odnosi i na svima omiljeni sladoled!

TOPLOTNI UDAR PRŽI SRBIJU! Stigao je TROPSKI TALAS. Ljudi će padati u NESVEST od vrućina. Evo do kada će trajati PAKAO!

Ne, ne pričamo vam to zbog toga što je ova hrana loša za vaš organizam ili da teško pada stomaku, već naprosto što od nje možete da se otrujete, tako što ćete zaraditi bakterijsku infekciju ili stomačni virus, koji bi vas i vaše najbliže prikovali za WC-šolju danima.

A u težim slučajevima, moguće je završiti i u bolnici, pa i zbog ovakve nepažnje izgubiti život.

LETNJI STOMAČNI PROBLEMI: Evo šta sme da se jede, a šta ne!

Od letnjih crevnih napasti kojima posebno pogoduje ovo paklno vreme, najčešći su salmonela, šigela, stafilokok, rotavirus i drugi enterovirusi, ali i ešerihija koli i mnogi drugi mikroorganizmi.

SALMONELA: Sve o zloglasnoj bakteriji koja može čak i da ubije!

Verovali ili ne, kad je temperatura u hladu 40 stepeni Celzijusa, to je pravi raj za bacile, pa je dovoljno i samo pola sata – sat da se namirnice pokvare. Primera radi, to je vreme koje vam je potrebno da stignete peške od pijace do kuće ili da u vrućem gepeku kolima prevezete potrepštine iz nekog hipermarketa.

Pritom, niko ne može da vam garantuje da nije napravljen nikakav propust dok su vaše namirnice putovale od poljoprivrednog dobra, preko fabrike u kojoj se vrši obrada namirnica i pakovanje, pa sve do rafova u radnjama. Čak i uz maksimalno poštovanje svih higijenskih propisa, moguće je da se deo sve te hrane zarazi bacilima na putu od hladnjače do vas.

Ovo su zemlje u kojima je NAJOPASNIJE jesti. Među njima su i dve u kojima LETUJETE!

Ako ipak primetite da mleko, majonez, pavlaka, jogurt, jaja, sladoled ili meso po sebi imaju nekakve mrlje ili se oseća čudan miris – bolje bacite u đubre, nego da zaradite dijareju. Zato, pametnije je da tokom vrelih dana izbegavate konzumaciju svežeg nepasterizovanog mleka, sira, mlečnih proizvoda, svežih jaja i mesa koje nije termički obrađeno. Takođe, trebalo bi izbegavati restorane brze hrane.

Ovo su LEKOVI koje MORATE da ponesete na LETOVANJE!

Birajte samo one proizvode koji i inače mogu dugo da traju. Ne samo ove, već i sve druge namirnice i gotova jela, važno je tokom leta čuvati do same upotrebe u frižideru ili zamrzivaču, a obavezno čitajte rokove na ambalaži. Uostalom, znate kako se kaže: bolje je sprečiti, nego lečiti!

(Telegraf.rs)