Jedite ovu hranu i nećete imati visok pritisak i masnu jetru
Ako hoćete da uvedete neke novine u ishranu, u cilju očuvanja zdravlja, uzmite u obzir neke od ovih namirnica
Ni za jednu namirnicu ne može se reći da je zdrava ili nezdrava jer svaka namirnica, ako je deo pravilno izbalansirane ishrane, povoljno utiče na ljudski organizam. Ipak, neke namirnice bogate su hranljivim sastojcima koji su potrebni našem organizmu, dok su druge loše za organizam jer sadrže puno toksina.
Samo jedan gutljaj ovoga dnevno i jetra će vam biti zauvek zdrava!
Kad jednom napravite DOMAĆI BITER-LEMON, nećete više nikad kupiti onaj u radnji (RECEPT)
Ako se za neke namirnice može reći da su zdrave, onda su to ove:
Limun
Limun je jedan od glavnih izvora vitamina C, za koji je poznato da je i snažan antioksidans. Za limun se smatra da ima antibiotsko delovanje zbog odličnog mikronutritivnog sastava.
Brokoli
Brokoli je niskokaloričan, a odličan je izvor antioksidansa kao što su lutein i zeaksantin i sadrži fitonutrijente s antikarcinogenim dejstvom.
Brokoli je izvrstan izvor vitamina C, kao i folata, vitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcijuma, gvožđa i kalijuma.
Orasi
Orasi su dobar izvor bakra i mangana, koji deluju antioksidativno i sadrže elagičnu kiselinu, koja deluje antikancerogeno.
Studije su pokazale da orasi utiču na elastičnost krvnih sudova, koji se proširuju kad je organizmu potreban pojačan dotok krvi.
Žitarice
Integralne žitarice su bogat izvor energije, jer u visokom udelu sadrže ugljene hidrate, odnosno skrob. a imaju niži glikemijski indeks od rafinisanih žitarica. Bogate su vitaminima B kompleksa i vitaminom E, kao i vlaknima. Povećavaju volumen stolice i ubrzavaju peristaltiku creva.
Jabuke
Jabuke sadrže pektin, koji daje osećaj sitosti, taninsku kiselinu, koja onemogućava taloženje masti u jetri, bioflavonoide, koji pojačavaju delovanje vitamina C, i bor, koji ima važnu ulogu u prevenciji osteoporoze.
Crno vino
Crno vino sadrži antioksidanse i fitonutrijente. Jedna čaša vina dnevno štiti od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Zbog specifičnog sastava deluje na inhibiciju zgrušavanja trombocita i povećava HDL holesterol.
Spanać
Bogat je izvor fitonutrijenata i karotenoida, poput luteina, koji obezbeđuju snažnu antioksidativnu zaštitu ćelijskih struktura. Odličan je izvor vitamina C i A, folne kiseline, magnezijuma i kalijuma, čime pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem i regulaciju krvnog pritiska.
Pasulj
Dobar je izvor folne kiseline, a uz to sadrži povoljan odnos vitamina i minerala, gvožđe, kalijum i magnezijum. Ima i laksativno dejstvo.
Beli luk
Snažan je antioksidans, a sadrži lekovita sumporna jedinjenja poput alicina, koji deluje antivirusno i protivupalno. Štiti od moždanog udara, a sadrži vitamine C i B6, magnezijum, kalijum, kalcijum i flavonoide. Poznato je i to da beli luk snižava pritisak, pa ako imate nizak pritisak, trebalo bi da ga izbegavate.
Ruzmarin
Osim što daje aromu jelu, ruzmarin sadrži bogatstvo fitonutrijenata koji povećavaju aktivnost enzima jetre, čime se ubrzava metabolizam i podstiče detoksikacija.
Masline
Maslina, kao i maslinovo ulje, stimuliše proizvodnju prostaglandina E1, koji ublažava bolove i leči upalu. U maslinama se nalazi najbolje iskoristiva forma vitamina E, a najbolji je izvor lako svarljive oleinske kiseline.
Borovnice
Borovnice su bogate pektinom, koji pomaže snižavanju holesterola, odličan su izvor vitamina C, kalijuma, kalcijuma i fosfora. Pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu od ćelijskih oštećenja uzrokovanih delovanjem slobodnih radikala.
Od sada, Telegraf možete da pratite i na Vajberu!
(Telegraf.rs / 24sata.hr)