DO SADA SU TVRDILI DA GOJI, A SADA JE OTKRIVENO I DA LEČI: Da li ste znali da čokolada sprečava moždani udar?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna kompanija iz Bostona otkrila je novu supstancu koja ublažuje gorčinu kakaa, a koju uzimaju iz određenih biljki iz bolivijskih i peruanskih Anda

Kakao, koji je osnovni sastojak čokolade sadrži niz antioksidanata i minerala koji štite nervni sistem, sprečavaju mogućnost moždanog udara i snižavaju krvni pritisak.

Inače, zbog gorčine kakaa mnoge fabrike čokolade da bi zasladile svoje proizvode koriste masti i šećer.

Jedna kompanija iz Bostona otkrila je novu supstancu koja ublažuje gorčinu kakaa, a koju uzimaju iz određenih biljki iz bolivijskih i peruanskih Anda. Korištenje samo jednog mikrograma ove biljne supstance dovoljno je da ublaži gorčinu kakaa, pa se za proizvodnju čokolade sada koristi samo 35 odsto masti i šećera.

Obraćajući se na Generalnom forumu čokolade u Londonu "Gregory Aharonian", predsednik i glavni stručnjak u čokoladnoj kompaniji "Kuka Xoco", rekao je da ovaj novi biljni dodatak eliminiše potrebu za šećerom, zaslađivačima i mastima, što otkriva i neke medicinske prednosti.

- Ako uklonimo nezdrave sastojke, onda bi ova čokolada mogla postati lekovita - rekao je on.

Takođe, on je istakao i da je dugoročni cilj te kompanije da razvije čokoladu koja će imati samo 10 odsto šećera i masti, i naglasio da je šećer "novi nikotin", a da su zaslađivači štetni zbog gojenja i ozbiljnih zdravstvenih problema koje mogu prouzrokovati.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: ATV)