Verovali ili ne, KELJ uopšte NIJE zdrav!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Molekularni biolog Erni Habard, otkrio je da kelj, uz kupus, brokoli, karfiol i zelje, akumulira teške metale u sebi poput talijuma i cezijuma

Kelj važi za jednu od najzdravijih namirnica jer u sebi sadrži visok procenat vitamina, minerala i antioksidanata. Međutim, prema poslednjim istraživanjima ovo povrće u sebi sadrži i veliki broj teških metala!

Ako hoćete da vam bubrezi budu zdravi, jedite ovu hranu!

Molekularni biolog Erni Habard, otkrio je da kelj, uz kupus, brokoli, karfiol i zelje, akumulira teške metale u sebi poput talijuma i cezijuma. Tragovi nikla, olova, kadmijuma, aluminijuma i arsena takođe su česti u ovom zelenišu.

Razlog tome je kako kaže, zemljište.

- Ako je u zemlji, lisnati zeleniš će ga pokupiti - rekao je Habard magazinu "Craftmanship".

Talijum je otrov koji se često koristi za istrebljivanje pacova. Bez ukusa je i mirisa i skoro bezbojan. Kod onih koji su ga uneli u organizam nije ga bilo u dovoljnoj količini da bi se otrovali, ali su osećali umor, srčanu aritmiju, mučninu, probleme sa varenjem, neurološke tegobe, i gubitak kose.

- Ako uzmete malo talijuma, i dodate malo olova, i još malo kadmijuma u svoj organizam, dobićete 1+1+1 = pet ili šest, a ne tri. Drugim rečima, teški metali više štete organizmu kad se kombinuju - rekao je Dejvid Kvid, vodeći naučnik u laboratoriji "Doktors Dejta", koji je doktorirao na hranljivoj biohemiji.

(Telegraf.rs/ Izvor: superzena.b92.net)