Ledeni kokteli koji će rashladiti vrele letnje dane (RECEPTI)

Vreme čitanja: oko 4 min.

Granita i frosé su voćni napici koji su hit su ovog leta, evo kako da ih napravite

Kada dođe leto, i krenu paklene vrućine, jedino na šta mislite je kako da se rashladite i osvežite. Ako ste ljubitelj vina i voća, ove preukusne italijanske specijalitete obavezno morate da probate. A evo i kako se prave.

Ovaj sladoled se pravi za 5 minuta, a toliko je ukusan da ćete ga pojesti za 2! (RECEPT)

Aromatično ružičasto vino tamnije boje idealno je za pripremu frosé-a, zamrzutog rosé-a, koji postaje sve veći hit na menijima koktel barova širom sveta, piše 24 sata.

Na bocu vina idu pola šoljice šećera, sveže ceđen limunov sok i nekoliko jagoda. Vino stavite u posudu pa ostavite šest sati.

Za to vreme prokuvajte pola šolje vode sa šećerom pa dodajte naseckane jagode i ostavite pola sata da se arome povežu,

Izgnječite jagode pa propasirajte i ohladite, a onda izmiksajte sa vinom, limunovim sokom, sirupom od jagoda i drobljenim ledom.

- Za ledene napitke koristite sezonsko voće. Osim što pružaju neodoljivu boju, kajsije, breskve, borovnice i ribizle daju prirodnu slatkoću, te ćete smanjiti potrebu za dodavanjem šećera - savetuje britanski "goli kuvar" Džejmi Oliver, kojem je granita jedno od omiljenih osvežavajućih poslastica.

Sitni kristalići leda sa ukusom voća, badema, kafe ili čokolade najčešće se poslužuju u čašama sa slamkom. Napravite je tako da sok pomešate sa retkim šećernim sirupom, naspite u posudu te stavite u zamrzivač na 3-4 sata.

Svakih 20 ili 30 minuta plastičnom lopaticom ili kašikom stružite po površini zaleđene smese da biste dobili sitne kristale leda. Poslužite u čašama, posute kokosovim brašnom. Dok se led za granitu struže, za "slushie" se gnječi ili meša.

Popularno britansko i američko piće kod kuće je najlakše napraviti pomoću posebnih gumenih čaša, koje olakšavaju pasiranje zaleđenog pića, no dovoljno je i svakih pola sata tokom zamrzavanja promešati čašu sa sokom da bi se stvorili komadići leda.

Za one koji leto ne mogu zamisliti bez sladoleda, kombinujte ga sa laganim pićima poput limunade.

Dobro rashlađenoj, ali i umereno zaslađenoj limunadi, koju oko sat vremena ostavite u zamrzivaču, dodajte sladoleda od vanile i izmiskajte pa sipajte u visoke čaše.

"Slushie" od šargarepe, limuna i ananasa

Sastojci: 220 g šećera, 6 dl vode, rendana limunova korica, sok 2 limuna ili limete, 2 šargarepe, manja konzerva ananasa.

Priprema: Šećer i vodu zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi pa kuvajte na oko 10 minuta povremeno mešajući.Umešajte narendanu limunovu koricu i sok 1 limete. Sklonite s vatre i ohladite. Ananas i rendanu šargarepu.

Granita od kafe

Sastojci: 2 dl kuvane kafe, 2 kašike šećera, kašika likera s ukusom kafe, korica narandže ili limun.

Priprema: U skuvanu kafu dodajte liker. Sipajte smesu u posudu i stavite je u zamrzivač. Nakon pola sata izvadite i viljuškom postruže kristale leda pa vratite u zamrzivač. Struganje ponavljajte svakih 20-30 minuta u iduća 3-4 sata. Nakon toga, smesu dobro izmešajte viljuškom i stavite je u zamrzivač još pola sata. Poslužite sa šlagom i koricom citrusa.

Ružičasta granita

Sastojci: šoljica malina, 220 g višanja iz kompota, 1/4 šoljice šećera, 2 kašičice nane

Priprema: Izmiksajte maline, višnje, šećer i metvicu te stavite u zamrzivač na sat vremena. Čim se počne lediti, promešajte smesu i tako nekoliko puta svakih 30 minuta. Kad voćni kristali budu dovoljno čvrsti, premestite granitu u čaše i poslužite.

Ledena lubenica

Sastojci: 2 kg lubenice, po 3/4 šoljice šećera i vode, 4 kašike limetina soka, menta ili bosiljak

Priprema: Lubenicu izmiksajte. Zagrejte u posudi vodu, rastopite u njoj šećer i pustite da vri oko dva minuta. Ostavite sirup na sobnoj temperaturi da se ohladi pa mu dodajte sok od lubenice i limete te dobro promešajte.

Stavite smesu u plitku posudu pa u zamrzivač. Tokom sledeća tri-četiri sata svakih 30 minuta viljuškom dobro promešajte smesu.

Ukrasite je kriškama limete ili listićima nane ili bosiljka i poslužite.

Ledene maline

Sastojci: 2,5 dl tonika, 1/2 šoljice jagoda, 1/2 šoljice malina, led, limun, ekstrakt vanile

Priprema: Maline propasirajte kako biste uklonili koštice. Pomešajte sve sastojke i izmiksajte sve u mikseru koji drobi led. Ako nemate mikser, led zamotajte u krpu ili plastičnu foliju te usitnite tučkom za meso.

Granita od dinje i limete

Sastojci: 225 g šećera, 6 dl vode, rendana korica i sok 2 limete, dinja, sladoled od vanile

Priprema: Stavite u lonac šećer i vodu te mešajte dok se šećer ne rastopi. Kad provri, kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Umešajte narendanu koricu i pola soka limete. Sklonite s vatre i ohladite. Stavite oguljenu i na kocke isečenu dinju u blender i izmiksajte u glatku smesu. Dodajte hladni sirup i ostatak soka od limete. Ulijte u posudu otpornu na zamrzavanje i stavite u zamrzivač dok se ne stvore kristalići uz ivicu. Izmešajte ih viljuškom i poslužite u čašama sa sladoledom.

Ledene kupine sa ruzmarinom i borovnicama

Sastojci: 500 g smrznutih kupina, 4 limuna, 2 grančice ružmarina, 10 bobica borovnica, 5 kašika meda, litar mineralne gazirane vode

Priprema: Kupine zamrznite, a limun isecite na kriškice. Pripremite čaše i u svaku raspodelite kupine, limun i ruzmarin pa dodajte bobice borovnica i pola kašičice meda. Ostavite u frižideru ako ne želite odmah poslužiti. Pre posluživanja, drobilicom za led, tučkom ili valjkom, lagano zgnječite bobice voća. Popunite svaku čašu ledom, dodajte gaziranu vodu, dobro promešajte i poslužite. Prema želji možete dodati u svaku čašu  50 ml džina.

Pogledajte trikove za čišćenje voća.

(Telegraf.rs)