Ovu hranu smemo da jedemo čak i kad se ubuđa! Ali samo pod jednim uslovom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne želite da bacite komad divnog sira, pa ga malo "sredite" i pojedete. Da li je to baš pametno?

Sigurno vam se mnogo puta dogodilo da ste baš krenuli da napravite sendvič, kad u frižideru neprijatno iznenađenje - na hlebu ili siru razvila se plesan. Iako neke namirnice možete slobodno pojesti kada uklonite plesan, neke ne bi trebalo da pojedte ni u ludilu.

Ovu hranu možete da koristite i nakon što joj istekne rok trajanja

Šta mislite, da li malkice ubuđala i natrula hrana sme da se jede?

Evo spiska namirnica koje možete da pojedete pošto ih očistite, a koje odmah moraju u smeće.

Hleb

Kada se hleb ubuđa, nemate drugog izbora nego da ga bacite. Plesan ima dugačko korenje koje se širi kroz rupičastu, penastu strukturu namirnica poput hleba i kolača. Čak i ako bacite deo koji je plesniv, ko zna koliko mikroskopskih čestica plesni postoji u ostatku hleba.

Tvrdi sir (gauda, čedar i slični)

Plesan na siru nije toliki bauk jer ta namirnica ima gušću strukturu i nije toliko porozna kao dizane namirnice s kvascem ili praškom za pecivo. Plesniv deo samo odrežite, a ostatak možete bez problema pojesti.

Mekši sirevi i oni za mazanje

Na vlažnim sirevima plesan se brže stvara, a može prodreti i u čitavu količinu sira. Najbolje je da ga bacite celog. Da uzalud ne bacate novac, podelite porcije za sad, a onu za kasnije možete zamrznuti.

Šargarepa i paprika

Možete ih jednostavno spasiti ako odrežete zaražene delove, a to se odnosi i na zelje, krompir i jabuke.

Paradajz

Mekano voće i povrće osetljivo je na plesan, odnono na njeno širenj po celom povrću, kao i hleb i slične namirnice. Uz plesan voće i povrće najčešće poprimi drugačiji ukus, odnosno uskisne.

(Telegraf.rs)