Savršen paradajz bezukusan je jer u njemu nema ničeg zdravog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto je rajska voćka idealnog oblika i besprekorne crvene boje potpuno bez ukusa postalo je poslednjih godina gotovo univerzalno pitanje

Međunarodna grupa naučnika pod vođstvom dr. En Pauel s Kalifornijskog univerziteta u Dejvicu u novom broju prestižnog časopisa "Science" razrešila je ovu misteriju. Krivac je slučajna genetska mutacija koja dovodi do uravnoteženog sazrevanja paradajza. Istovremeno , ta je mutacija razlog zašto paradajz savršenog oblika i jasno crvene boje sadrži manje šećera, ugljenih hidrata i karotenoida nego njegovi rođaci, koji po sebi imaju žućkasti i zeleni pigment.

- Ova mutacija prisutna je u gotovo svim modernim sortama paradajza. Danas možemo otvoreno da kažemo kako je pokušaj da plod paradajza učinimo lepšim smanjio nivo nekih važnih sastojaka koji su povezani s ukusom - izjavio je za New York Times dr. Hari Kli, istraživač paradajza sa Univerziteta Florida, koji nije učestvovao u ovom istraživanju.

Ujednačeno sazrevanje

Prirodno, plodovi paradajza neujednačeno sazrevaju, a njihov zreli plod nije jednolično crven, već može imati i krugove zelene i žućkaste boje. Međutim, pre sedamdesetak godina komercijalni uzgajivači nabasali su na prirodnu mutaciju koja dovodi do ujednačenog sazrevanja ploda. Ta mutacija pokazala se jako važnom na tržištu paradajza, koje samo u SAD vredi dve milijarde dolara godišnje, jer se pokazalo da potrošači preferiraju plodove jednolične crvene boje. Naučnicima je u poslednjih godinu dana pošlo za rukom da identifikuju taj gen, odgovoran za ujednačeno zrenje.

Manje šećera i karotena

Takođe, otkrili su da, usled mutacije, plod ima 20 odsto manje šećera, ali i od 20 do 30 odsto manje karotenoida. Zato su ti lepi plodovi toliko bezukusni.

- Ovo otkriće šansa je da se naučna spoznaja direktno prenese u realni svet – rekla je dr. Pauel i istakla da se sada može razviti DNK test za otkrivanje mutacije jednoličnog sazrevanja.

On bi komercijalnim proizvođačima omogućio da na tržište plasiraju paradajz besprekorne boje, ali bi taj test takođe koristio i svim onim uzgajivačima koji favoriziraju ukus ploda, a ne njegovu jednoličnu boju.

(Jutarnji.hr)