Evo kako da napravite najbolji rižoto koji ste u životu probali, a ne lepak za tapete

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne zna svako da napravi dobar rižoto

Često se pokušaj da napravite rižoto završava klatastrofalno pa umesto savršenog jela dobijete kašu za lepljenje tapeta nedefinisanog ukusa sa pogrešnim pirinčem.

Mate Janković poznat je kao jedan od vrhunskih kuhara i promoter odlične gastronomije i zbog toga je odlučio da nam da recept za savršeni rižoto.

Rižoto se pravi samo na jedan način, a onaj sa pečurkama se pravi od šampinjona i to lepih belih koje možete kupiti u supermarketu.

Foto: Facebook/Mate Janković

Za pripremu ovog jela za 4 osobe potrebno je:

- 400g seckanih šampinjona;

- 360g pirinča (arborio, carnarolli, vialone nano);

- kašičica seckanog vlašca;

Foto: Facebook/Mate Janković

- kašičica seckane majčine dušice;

- so;

- biber;

- bujon od povrća ili piletine;

- 1dl belog vina;

- 80g maslaca;

Foto: Facebook/Mate Janković

- 100g parmezana;

- 100g seckanog mladog luka;

- 3 seckana čena belog luka;

- maslinovo ulje.

Foto: Facebook/Mate Janković
Foto: Facebook/Mate Janković

Isecite pečurke na tanke listiće i dinstajte ih na maslinovom ulju, dodajte malo soli da puste vodu i dinstajte ih. Dinstajte ih dok ne postanu karamelizovane. Dodajte mladi luk koji ste sitno iseckali.

Foto: Facebook/Mate Janković

Dodajte seckani beli luk i pirinač i mešajte. Sipajte belo vino i vreli bujon uz neprekidno mešanje. Ostavite da se kuva i povrememno mešajte sve dok se pirinač ne skuva.

Foto: Facebook/Mate Janković

Na kraju kuvanja dodajte majčinu dušicu, a ako nemate svežu stavite sušenu, ali i parmezan. Kada je jelo skuvano sklonite ga sa vatre i servirajte.

Foto: Facebook/Mate Janković

(Telegraf.rs/Mate Janković)