5 najboljih sosova za prvomajski roštilj i savršeno ukusno meso
Roštilj nije roštilj bez domaćih ukusnih umaka i soseva
Za predstojeće roštiljanje, spremite ukusne recepte koji idu uz različite vrste mesa sa roštilja, a koji će oduševiti sve koji ih probaju.
Budite pravi majstor roštilja uz odlične domaće umake i soseve. Ovo su samo neki od najboljih koje vam savetujemo da spremite za sutra.
Domaći sos od majoneza sa mirođijom
Ovaj sos savršeno će istaći ukus mesa koje ste pripremili, a potrebno vam je:
- 1 jaje;
- 2 kašike soka od limuna;
- ulje;
- so;
- kurkuma;
- kiselo mleko;
- mirođija.
Ovaj sos je gotov za dva minuta, a asve što trebate da uradite je da stavite jaje u dublju posudu ili teglu, dodate sok od limuna i ručnim mikserom mutite dok polako dodajete ulje. Sipejte ulje u tankom mlazu sve dok ne procenite da je smesa dovoljno gusta, pa začinite solju po ukusu. Dodajte željenu količinu kiselog mleka, a ako želite laganiji sos dodajte više kiselog mleka. Iseckajte mirođiju na sitno i dodajte u sos.
Univerzalni sos za meso
Pečeno meso je ukusnije kada se servira uz neki sos, i to ne bilo koji nego baš ovaj za koji vam je potrebno:
- 6 supenih kašika majoneza;
- 6 supenih kašika pavlake;
- 2 čena belog luka;
- 2-3 kiselih krastavčića;
- 1/4 veze peršuna;
- so;
- biber.
U posudu stavimo majonez i pavlaku, dodamo krastavčiće i peršun, dva zgnječena čena belog luka i mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu. Začinite biberom po ukusu, stavimo preko foliju i čuvamo u frižideru do služenja. Po želji možete da dodate 1/2 supene kašike senfa, sitno iseckan mladi luk i kapar.
Sos sa 4 vrste sira
Ovaj sos je neverovatan i svakog ko ga proba oduševi, a pravi se od:
- 20ml pavlake za kuvanje;
- 20g gorgonzole;
- 20g gaude;
- 1 trougao topljenog sira;
- 20g mocarele;
- biber;
- muskiantni oraščić.
U kaserolu stavite pavlaku i ugrejte, dodajte sve 4 vrste sira i neprestano mešajte. Sačekajte da se sirevi istope, isključite šporet i skinite sa vatra. Dodajte biber i muskantni oraščić, a ovaj sos je idealan za pileće i ćureće meso spremljeno na roštilju.
Sos sa kiselim mlekom i senfom
Ovaj sos savršebno ide uz meso i povrće koj eservirate kao prilog, a pravi se od:
- 200g kiselog mleka;
- 4 kašičice senfa;
- 4 supene kašike soka od limuna;
- so;
- biber.
Pomešajte sve sastojke i dobro ih umutite dok smesa ne postane glatka.
Domaći čili sos sa maslinovim uljem
Ovaj sos je namenjen onima koji vole pikantno i pravi se od:
- 100ml maslinovog ulja;
- 100g suve crvene ljute paprike;
- 2 supene kašike morske soli;
- 2 supene kašike maslaca (po želji).
Pomešajte usitnjene papričice sa maslinovim uljem i morskom solju i to intenzivno. Imajte na umu da se morska so neće odmah rastopiti u maslinovom ulju već će je postepeno začinjavati. Smesu stavite u frižider i nakon nekoliko dana ljute paprike puste miris i ljuti ukus u maslinovom ulju. Mešajte s vremena na vreme kako biste ubrzali proces. Ukoliko ga čuvate u frižideru neće se pokvariti cele godine, već mu ukus postaje začinjeniji i intenzivniji.
(Telegraf.rs/bonapeti.rs)