5 najboljih sosova za prvomajski roštilj i savršeno ukusno meso

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roštilj nije roštilj bez domaćih ukusnih umaka i soseva

Za predstojeće roštiljanje, spremite ukusne recepte koji idu uz različite vrste mesa sa roštilja, a koji će oduševiti sve koji ih probaju.

Budite pravi majstor roštilja uz odlične domaće umake i soseve. Ovo su samo neki od najboljih koje vam savetujemo da spremite za sutra.

Domaći sos od majoneza sa mirođijom

Foto: Pixabay.com

Ovaj sos savršeno će istaći ukus mesa koje ste pripremili, a potrebno vam je:

- 1 jaje;

- 2 kašike soka od limuna;

- ulje;

- so;

- kurkuma;

- kiselo mleko;

- mirođija.

Ovaj sos je gotov za dva minuta, a asve što trebate da uradite je da stavite jaje u dublju posudu ili teglu, dodate sok od limuna i ručnim mikserom mutite dok polako dodajete ulje. Sipejte ulje u tankom mlazu sve dok ne procenite da je smesa dovoljno gusta, pa začinite solju po ukusu. Dodajte željenu količinu kiselog mleka, a ako želite laganiji sos dodajte više kiselog mleka. Iseckajte mirođiju na sitno i dodajte u sos.

Univerzalni sos za meso

Foto: Pixabay.com

Pečeno meso je ukusnije kada se servira uz neki sos, i to ne bilo koji nego baš ovaj za koji vam je potrebno:

- 6 supenih kašika majoneza;

- 6 supenih kašika pavlake;

- 2 čena belog luka;

- 2-3 kiselih krastavčića;

- 1/4 veze peršuna;

- so;

- biber.

U posudu stavimo majonez i pavlaku, dodamo krastavčiće i peršun, dva zgnječena čena belog luka i mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu. Začinite biberom po ukusu, stavimo preko foliju i čuvamo u frižideru do služenja. Po želji možete da dodate 1/2 supene kašike senfa, sitno iseckan mladi luk i kapar.

Sos sa 4 vrste sira

Foto: Pixabay.com

Ovaj sos je neverovatan i svakog ko ga proba oduševi, a pravi se od:

- 20ml pavlake za kuvanje;

- 20g gorgonzole;

- 20g gaude;

- 1 trougao topljenog sira;

- 20g mocarele;

- biber;

- muskiantni oraščić.

U kaserolu stavite pavlaku i ugrejte, dodajte sve 4 vrste sira i neprestano mešajte. Sačekajte da se sirevi istope, isključite šporet i skinite sa vatra. Dodajte biber i muskantni oraščić, a ovaj sos je idealan za pileće i ćureće meso spremljeno na roštilju.

Sos sa kiselim mlekom i senfom

Foto: Pixabay.com

Ovaj sos savršebno ide uz meso i povrće koj eservirate kao prilog, a pravi se od:

- 200g kiselog mleka;

- 4 kašičice senfa;

- 4 supene kašike soka od limuna;

- so;

- biber.

Pomešajte sve sastojke i dobro ih umutite dok smesa ne postane glatka.

Domaći čili sos sa maslinovim uljem

Foto: Pixabay.com

Ovaj sos je namenjen onima koji vole pikantno i pravi se od:

- 100ml maslinovog ulja;

- 100g suve crvene ljute paprike;

- 2 supene kašike morske soli;

- 2 supene kašike maslaca (po želji).

Pomešajte usitnjene papričice sa maslinovim uljem i morskom solju i to intenzivno. Imajte na umu da se morska so neće odmah rastopiti u maslinovom ulju već će je postepeno začinjavati. Smesu stavite u frižider i nakon nekoliko dana ljute paprike puste miris i ljuti ukus u maslinovom ulju. Mešajte s vremena na vreme kako biste ubrzali proces. Ukoliko ga čuvate u frižideru neće se pokvariti cele godine, već mu ukus postaje začinjeniji i intenzivniji.

(Telegraf.rs/bonapeti.rs)