Zaboravite na giros i suvlaki: Ovo su tradicionalna jela koja morate probati ako letujete u Grčkoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Duh Mediterana koji očarava nepce...

foto: pixabay.com

Osim mora, plaža i sunca sinonim za leto u Grčkoj je i tradicionalna grčka hrana. Svi smo navikli da jedemo suvlaki, giros i grčku salatu, ali činjenica je da svaki deo Grčke krije neodoljive zalogaje.

Pa, hajmo redom.

Na Santoriniju obavezno probajte favu u kombinaciji sa ćuftama od paradajza.

Ne možete obići Sifnos ako ne pobate pečene leblebije (revitade), jednu od omiljenih namirnica na ovom i susednim ostrvima.

Frutalja, odnosno zapečeni omlet sa kobasicama i krompirima je nezaobilazan na Androsu.

A sa Krfa se bolje ni ne vraćajte ako niste probali pasticadu, odnosno špagete sa crvenim mesom (uglavnom jagnjetina).

Najlepšu tiropitu naći ćete na Skopelosu, bilo da je uvijena ili ne. Čak i sami Grci zbog tiropite posećuju ovo ostrvo u Sporadima.

Kajanas je jedno izvrsno i lagano jelo na bazi jaja, idealno za ručak na plaži, a karakteristično je za donji Peloponez.

Ako se ovog leta nađete na Kritu obavezno probajte njihovo omiljeno "svadbarsko" jelo gamopilafo, odnosno pilav od mesa.

(Telegraf.rs)